ОСТАННІ НОВИНИ

Відеокамери з виборів загубилися в регіонах

|

Передача програмно-апаратних комплексів систем відеоспостереження, встановлених на виборчих дільницях у період виборів, не контролюється Центрвиборчкомом ні за термінами, ні за темпами виконання, повідомляють Коментарі.

Нагадаємо, своєю постановою № 1968 ЦВК прописала використання після виборів програмно-апаратних комплексів і обладнання систем відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення: зберігання систем забезпечується Радою міністрів АР Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськдержадміністраціями на підставі укладених з ЦВК договорів про безоплатне відповідальне зберігання.

Так, адміністрації повинні письмово повідомляти ЦВК про місце зберігання систем відеоспостереження із зазначенням адреси, а місце зберігання має відповідати вимогам до температурного режиму в приміщенні від 0 до +40 градусів, і вологості повітря від 5 до 80%. Разом з тим, адміністрації можуть використовувати системи відеоспостереження на свій розсуд, погодивши це з ЦВК.

Як повідомили у Центрвиборчкомі, системи відеоспостереження знаходяться на балансі ЦВК, при цьому комісія передає їх на безоплатне відповідальне зберігання місцевим органам влади.

«Зараз складно говорити про те, наскільки рішення ЦВК виконано. Постановою не регламентуються терміни його виконання. Систем відеоспостереження – більш ніж 32 тисячі, і частково вони вже передані згідно з актами прийому-передачі. Скільки саме і де – складно сказати, оскільки ця інформація не систематизована. Процес триває, але про детальну інформацію щодо передачі говорити передчасно», – відзначили в прес-службі ЦВК.

В залежності від складських можливостей, наявних у розпорядженні місцевих органів влади, системи відеоспостереження будуть зберігатися або на рівні райцентрів, або на обласному рівні. При цьому будь-яка звітність в цьому процесі також не передбачена, уточнили в ЦВК.

«Про те, що та чи інша область здійснила певний обсяг передачі відеокамер – у нас таких даних немає, і бути не може. Подібна статистика недоступна, з об´єктивних причин», – підкреслили в комісії.

Як повідомляли «Коментарі», раніше заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера повідомляв, що після завершення виборчого процесу камери відеоспостереження з 32 тис. виборчих дільниць в Україні будуть передані на зберігання місцевій владі.

Система відеоспостереження на виборах забезпечила 300 тис. одночасних підключень для перегляду відеотрансляцій в мережі інтернет. Вартість робіт за контрактом склала $122,6 млн (993,6 млн гривень).

Разом з тим після прийняття відповідної постанови ЦВК, влада Дніпропетровської області заявила, що не знає, що робити з відеокамерами, а 27 листопада в регіоні почався демонтаж систем відеоспостереження, встановлених на виборчих дільницях. «Всі демонтовані комплекси будуть зберігатися в заздалегідь визначених для цього приміщеннях органів влади і місцевого самоврядування області», – повідомили в Дніпропетровській ОДА.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *