ОСТАННІ НОВИНИ

Венеціанська комісія проти референдумів, які можуть змінити Конституцію

|

Секретар Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) Томас Маркерт ще раз наголосив, що Венеціанська комісія проти будь-яких референдумів, які можуть вносити правки до Конституції. Про це він сказав під час брифінгу у перерві між засіданнями Конституційної асамблеї.

“Ми бачимо, що Конституційна асамблея — плюралістичний орган, де мають можливість бути висловлені різні думки, а не є органом, який може відображати лише одну гілку влади. Чимало учасників Конституційної асамблеї висловлювали своє занепокоєння законом про референдум, завдяки якому правки до Конституції можна буде вносити за результатами референдуму. Це питання так само хвилює Венеціанську комісію. Важливо, щоб усі рішення приймалися більшістю у Верховній Раді”, – сказав Маркерт.

Він також розповів, що позиції представників Асамблеї незмінні — вони проти внесення змін до Конституції через референдум.

“Ми не бачили цілісного тексту (закону про всеукраїнський референдум). Але ми неодноразово зазначали, що не можна вносити поправки до конституції тільки на основі референдуму. Повинні бути голоси 2/3 Верховної Ради. Цю думку ми неодноразово висловлювали в тому числі і під час проведення референдуму за президентства Леоніда Кучми”, – наголосив він.

Маркерт висловив сподівання, що президент України Віктор Янукович візьме до уваги напрацювання Конституційної асамблеї.

“Ми вважаємо, що результати роботи Конституційної асамблеї будуть подаватися президентові, а далі він буде виносити питання внесення поправок до Конституції на основі статті 13”, – зауважив він.

 Gazeta.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *