ОСТАННІ НОВИНИ

Військовий госпіталь отримав кардіологічне обладнання за 14 млн грн.

|

Сьогодні у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону відбулось урочисте представлення та введення в експлуатацію нового сучасного медичного обладнання – ангіографічного комплексу для клініки хірургії серця та магістральних судин Військово-медичного клінічного центру Західного регіону. У заході взяли участь директор військово-медичного департаменту Міністерства оборони України Віктор Жаховський, начальник Львівського гарнізону генерал-лейтенант Павло Ткачук, військовослужбовці та ветерани Збройних Сил, медики та інші.

Як розповів начальник клініки хірургії серця та магістральних судин, Заслужений лікар України Михайло Сироїд, рентгенохірургічна ангіографічна система TOSHIBA Infinix застосовуватиметься до патологій серцево-судинної системи. Зокрема, завдяки цьому апарату буде проводитись діагностика судинних захворювань пацієнтів та їх лікування.

«Дана апаратура використовується при травмах, різноманітних кровотечах. Також ендоваскулярні методи цього апарату широко застосовуються до онкології, при ураженнях судин головного мозку, стентування внутрімозкових судин. А найбільше застосовують такий апарат при коронарних захворюваннях, тобто ішемічних захворюваннях серця. Апарат також дозволяє визначити, який саме метод хірургічного застосування потрібно використати до пацієнта – провести стентування чи відкриту операцію», – розповів М.Сироїд.

За словами начальника Військово-медичного клінічного центрі Західного регіону Івана Гайди, ангіографічний комплекс був придбаний за 14 млн 300 тис грн. ще у 2011 році за кошти Міністерства оборони України, але введення його в експлуатацію було заплановано на 2012 рік.

«Була проведена колосальна робота щодо встановлення та введення цього апарату в експлуатацію. Чимало часу пішло на те, щоб встановити цей апарат, апробувати його, отримати всі ліцензії, підготувати фахівців, тощо. Повноцінно запрацює агіографічна система наступного тижня, адже зараз тривають ще деякі уточнення», – розповів він.

Однак уже зараз є багато пацієнтів, які бажають пройти обстеження і за потреби пройти хірургічне втручання завдяки даного апарату, розповів Михайло Сироїд.

«Щодня нам видзвонюють пацієнти, які хочуть пройти обстеження у нас і відповідно пройти операцію на даному апараті. Тобто пацієнтів є достатньо і можливості цього апарату теж великі, бо він немає обмежень. Але проводити операцій завдяки цьому апарату ми будемо десь 3-5 на день в залежності від виду операції та її тривалості. Оскільки тут зіграє велику роль людський фактор», – зазначив Заслужений лікар України.

М.Сироїд також підкреслив, що на сьогодні в Європі до 70% оперативних втручань на судинах проводиться власне в умовах ендоваскулярної хірургії, натомість в Україні ця ситуація виглядає значно гірше.

 «А у нас навпаки, понад 70% пацієнтів оперується відкрито, тобто вони зазнають більшої травматичності, проходять довготривалий період лікування. А даний апарат дозволяє проводити ендоваскулярні втручання, тобто малоінвазивні втручання, відтак пацієнт отримує малу травму, проходить коротку реабілітацію, післяопераційний період – день-два, і повертається додому», – додав він.

Додамо, агіографічне дослідження, або рентген-ендоваскулярна операція, являє собою єдину рентгенохірургічну маніпуляцію, що включає катетеризацію, введення контрастної речовини в судини, балонну дилатацію, стентування, або емболізацію судин і рентгенологічне дослідження, проведене з метою діагностики та контролю ендоваскулярного втручання.

 Фото: ShutterStock

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *