Львову обіцяють ялинку з унікальними іграшками

|

Вже наступного тижня  у Львові, біля Оперного театру, почнуть монтаж святкової  ялинки, а відкриють її  19 грудня, в День Святого Миколая. Про це інформує прес-служба Львівської міської ради.

З міського бюджету на встановлення, прикрашання та охорону ялинки виділено 55,5 тисяч гривень. Ілюмінацію та розважальну програму організують за кошти спонсорів.

«Зараз у  процесі підготовки до свят ми опрацьовуємо документацію, триває підписання угод. Вже визначили підприємства, які  виконуватимуть роботи з облаштування ялинки біля Оперного театру. ЛКП «Зелений Львів» забезпечить доставку, встановлення та прикрашання ялинки. ЛКП «Львівсвітло» займатиметься облаштуванням ілюмінації на ялинці. Охорону здійснюватиме ЛКП «Муніципальна дружина». Щодо самого дерева, то у нас є основний варіант у Залізничному районі міста і кілька запасних у лісництвах Яворівського та Старосамбірського районів Львівської області.  За своїми параметрами вони усі не мають значних відмінностей. Роботи з монтажу ми плануємо розпочати наступного тижня і до 19-го грудня, до відкриття все буде виконано», – зазначає Валерій Самойленко, начальник відділу благоустрою ЛМР.

Святкову ялинку прикрасять яворівськими іграшками  від народних майстрів, а також  золотистими кульками, які надасть  Львівський склодзеркальний завод. Майстри з Яворівщини Остап Сойка та Оксана Когут зроблять для львівської ялинки 200 автентичних іграшок.

«Ця іграшка  є унікальним промислом, який виник  у Яворові близько 400 років тому. Яворівська іграшка була відома у  Відні, Варшаві, Кракові. Минулого року з’явилася пропозиція прикрасити такими іграшками ялинку у Ватикані. Цей промисел дійшов до нашого часу незміненим. Традиційно іграшка виконується у трьох кольорах: жовтий, червоний і зелений. Такі прикраси виглядають святковими. Для львівської ялинки це будуть зірки різної конфігурації, птахи, ангели. Половина іграшок будуть пласкими, а решта – об’ємними. Усі іграшки ми покриваємо акриловим лаком – це дозволяє дуже добре зберегти їх за різних погодних умов», – розповідає Остап Сойка, майстер яворівської іграшки.

«Вже традиційно, як і багато років поспіль, склодзеркальний завод погодився подарувати ялинкові прикраси і від себе. Для щоб було достатньо іграшок, аби ялинка виглядала пишно, красиво і святково. Запалення ялинки буде святковим, знаковим. Ми маємо дуже добрих і надійних партнерів – це люди, які цю ялинку фінансують, у певній мірі. Сподіваємося, свято буде гарним і вдалим», – зазначає Ірина Подоляк, начальник управління культури ЛМР.

Урочисте відкриття ялинки відбудеться 19 грудня о 18:00. Церемонія супроводжуватиметься святковим шоу. Запалюватиме львівську ялинку міський голова разом із дітьми з сиротинців. Під час урочистого відкриття відбудеться концерт хорової капели «Дударик» та проекту «Сніжність». Особливістю цьогорічного відкриття стане трансляція ролику «Основні події Львова 2012 року».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *