ОСТАННІ НОВИНИ

Мінкультури «кинуло» кінематографістів майже на 100 млн. гривень

|

Українські кінематографісти скаржаться на недофінансування галузі та політику Кулиняка, яка може «вбити» кіно. Про це йдеться у відкритому листі українських кінематографістів до президента України Віктора Януковича.

За словами кінематографістів, зараз на остаточній стадії виробництва за участю держави перебуває 6 фільмів. Ще 17 повнометражних проектів мають розпочати зйомки до нового року. Але цьому перешкоджає брак стабільності в кіногалузі.

«Відсутність стабільності пов´язана з кількома чинниками. Перший – несвоєчасне виконання фінансових зобов´язань з боку Міністерства культури України. Державним бюджетом на 2012 рік за програмою «Створення та розповсюдження національних фільмів» передбачено видатки у сумі 163,7 млн грн. Станом на 26 листопада 2012 року з них профінансовано лише 65,2 млн грн», – повідомляється в листі.

Також кінематографісти звинуватили міністра культури України Михайла Кулиняка в затримці затвердження списку фільмів, включених у програму створення і розповсюдження національних фільмів. Крім того, представників індустрії обурюють плани міністра знімати фільми, що фінансуються з бюджету країни, виключно на державних кіностудіях.

«Відновлення державних кіностудій вимагає прийняття окремої державної програми і, на нашу думку, не може бути предметом маніпуляції окремими державними службовцями. Державні кіностудії у минулому становили гордість українського кіно, але останнім часом втратили творчий і виробничий потенціал, на них не було створено жодного фільму, який можна віднести до правдивих досягнень мистецтва … Майже всі фільми, що були створені останнім часом і отримали міжнародне визнання, були створені  на недержавних студіях», – пояснюють автори документа.

На думку кінематографістів, Мінкультури не повинно займатися реалізацією подібних ініціатив, які не консолідують, а розділяють кінематографічний ринок, який тільки-но почав вставати на ноги в результаті нової державної політики у сфері кіно.

Кінематографісти просять президента допомогти у вирішенні проблеми недофінансування галузі, а також ініціювати відкритий конкурс на заміщення вакансій керівників державних кіностудій, щоб залучити на дані посади справжніх фахівців. Крім того, від глави держави просять провести службове розслідування з приводу зміни Міністерством культури принципів фінансування та механізмів використання програми «Створення та розповсюдження національних фільмів».

Відкритий лист підписали 25 провідних режисерів, кінокритиків і діячів Кіносфера країни. Серед них директор МКФ «Молодість» Андрій Халпахчі, генеральний директор Асоціації кінопродюсерів України Денис Масліков, кінокритик Володимир Войтенко, а також успішні українські режисери: Марина Врода, Михайло Слабошпицький, Володимир Тихий та інші.

Нагадаємо, що близько місяця тому на пленумі Спілки кінематографістів міністр культури України Михайло Кулиняк запропонував знімати фільми, на які виділені кошти з бюджету країни, виключно на державних кіностудіях. Кінематографісти одразу ж виступили із заявою, що переведення  зйомок всіх кінопроектів на держстудії стане серйозним бар´єром на шляху розвитку національної кіноіндустрії. На що міністр культури у відкритому листі відповів, що держкіностудіі отримують лише 15% від фінансування всієї кіногалузі і тому у них немає достатнього ресурсу для функціонування та розвитку. А отже,  потрібно стимулювати їх існування за рахунок проектів, які підтримує держава.

Коментарі

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *