ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський посібник з історії дійшов до Одеси

|

В Одесі презентували підручник з історії України для 10-11 класів, який автори назвали «антитабачниківським». Як повідомили «Коментарям» в обласній організації ВО «Свобода», одним з авторів підручника є «свободівець», депутат Львівської міськради Богдан Галайко.

Говорячи про виникнення ідеї написати підручник, його головною метою Галайко зазначив: «Для нас важливі події ХХ століття, що яскраво демонструють боротьбу українського народу за державність України. Але подивимося на діючий підручник з історії України для 10 класу. З нього фактично викинули розповідь про героїзм українських студентів у бою під Крутами – залишили кілька речень. Матеріал нашої роботи не дублює те, що вже є в підручнику. Він буде спонукати їх задуматися і самим робити висновки».

Автори видання акцентували увагу на тих періодах, які пройшов український народ, здобуваючи державність і незалежність. На думку авторів підручника, ці періоди зараз змушують забути.

«Наша мета – закласти в свідомість молоді моральні та світоглядні якості наших попередників, знання про національних героїв. Українці мають право знати свою справжню історію», – підкреслив Галайко.

Місцеві «свободівці» планують поширювати підручники серед школярів та забезпечити ними бібліотеки.

Як повідомляли «Коментарі», в липні управління освіти Львівської міської ради закупило для шкіл міста 2 тис. підручників з історії України, в яких Голодомор 1932-33 років представлений як геноцид, а УПА – борцем за свободу України.

Пізніше Міносвіти направило в головне управління освіти і науки ЛОДА лист, в якому зазначено, що всі підручники і навчальні посібники, які використовуються в навчальному процесі, повинні бути узгоджені з міністерством. Відповідно, посібники з історії України, видані у Львові, що містять факти про національно-визвольний рух, Голодомор, УПА та інші історичні події, такого погодження не мають, а тому і використовувати їх не можна.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *