ОСТАННІ НОВИНИ

Через неправдиві дані громадянам помилково нараховано 410 тис. грн. соцдопомог

|

Через  помилкове внесення даних в акти для отримання субсидій чи соціальних допомог порушено 353 позови про стягнення в судовому порядку вже нарахованих грошових допомог. Про це розповіла начальник Галицького відділу соціального захисту Уляна Ганусяк.

За її словами, найчастіше громадяни при оформленні соцдопомог подають неправдиві відомості щодо своїх доходів, приховують наявність автомобіля, земельної ділянки чи ще одного помешкання.

Однак соціальні інспектори, що слідкують за дотриманням виплати державних допомог, направляють запити у ДАІ, БТІ, ДПІ та інші установи і таки  отримують справжні дані. Відтак, громадяни, які приховали чи змінили в довідці свої дані та вже отримали певну суму соцвиплат, змушені повернути всю нараховану соцдопомогу. Так, з 2007 по 2012 роки зафіксували 519 випадків подання львів’янами неправдивої інформації про доходи та майновий стан. Відтак ці громадяни змушені повернути до держбюджету 410 тис. гривень. З цієї суми майже 70%  вже виплачено, наразі загальний борг громадян щодо повернення соцдопомог становить 125,4 тис. гривень.

Як наголосила Уляна Ганусяк, якщо громадяни добровільно не повертають виплачену соцдопомогу, то відділи соціального захисту через суд добиваються стягнення коштів – вже було порушено 353 судові стягнення.   Однак у більшості випадків  соцуправління намагається знайти компроміс, наприклад, якщо сума, яку потрібно повернути, велика, то можливе її розтермінування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *