ОСТАННІ НОВИНИ

56% українських офісних працівників вважають себе трудоголіками

|

В Україні більшість офісних співробітників вважають себе трудоголіками і живуть роботою. Вони регулярно працюють понаднормово та на вихідних, а також обмірковують робочі проблеми на дозвіллі. Про це пише Міжнародний кадровий портал hh.ua

На вихідних доводиться працювати майже половині українців, 18% «відпочивають» в офісі майже кожні вихідні, 28% – рідше, але регулярно. Більше інших зайняті на вихідних ті, хто за даними hh.ua отримують найбільше грошей: ТОП-менеджери (59%), рідше – керівники середньої ланки (50%). А ось рядові фахівці відпочивають увесь призначений їм за законом час, лише 20% з них іноді мають виходити на роботу у неробочі дні.

Подібним чином виглядає і ситуація з роботою у позаурочний час. Так чи інакше, але затримуються на роботі майже всі респонденти (90%). Причому більшість з них (52%) роблять це як мінімум один раз на тиждень. Як і у попередньому випадку, простежується аналогічна закономірність: чим вища посада, тим довший робочий день.

Думки про робочі проблеми у неробочий час турбують ТОПів значно частіше, ніж їхніх підлеглих. 85% опитаних начальників використовують свій вільний час для обмірковування робочих завдань, як мінімум, раз на тиждень. Їхні підлеглі також схильні роздумувати про роботу на дозвіллі, але значно рідше – всього кілька разів на місяць.

Незважаючи на те, що майже половина українців вважає себе трудоголіками, робота є головним задоволенням у житті далеко не для всіх. Лише 14% респондентів назвали роботу сферою, яка приносить їм найбільше задоволення у житті. Для більшості опитаних це місце займають особисте життя та сім`я. Якщо сім`я важлива для представників обох статей, то особисте життя більше цінують чоловіки, ніж жінки. А ось головне задоволення у розвагах знаходять 20% опитаних чоловіків і лише 10% жінок.

Трудоголіками себе вважають більше половини респондентів – 56%, ще 25% впевнені, що існують не лише для того, щоб працювати. А ось п`ята частина респондентів не змогла визначитися зі своїми життєвими цінностями. Найбільше трудоголіків серед ТОПів – 76%. Найменше – серед рядових співробітників – 32%.

Основних ознак, за якими люди відносять себе до трудоголіків, кілька. В першу чергу, це постійна сконцентрованість на роботі, неможливість відволіктися. Також часто згадують повну заглибленість у роботу, відсутність часу на будь-що інше, крім роботи. Серед менш важливих ознак – відсутність відпусток і заяви знайомих про те, що людина – трудоголік.

А ось тих, хто вважає себе трудоголіком лише тому, що отримує щире задоволення винятково від роботи, дуже мало (4%). І, звичайно, найбільший відсоток з тих, хто живе роботою і отримує від цього задоволення, серед ТОП-менеджерів.

Оцінюють трудоголізм респонденти по-різному. Третина з них вважає, що бути трудоголіком – добре. 44% впевнені, що це негативна риса, але ще чверті важко оцінити таке явище.

Більшість офісних роботяг вважає себе «трудоголіками мимоволі». Вони схильні нарікати на те, що інакше просто неможливо вижити, або ж звинувачують боса у надмірній кількості завдань. З доброї волі трудоголіками стали 39% опитаних.

Якщо ТОПи і керівники схильні пояснювати свій трудоголізм життєвими обставинами та любов`ю попрацювати, то рядові співробітники більше говорять про свавілля шефа.

Дані було отримано у результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua. В опитуванні взяло участь 642 респонденти з різних регіонів України.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *