ОСТАННІ НОВИНИ

Падіння гривні призведе до революції - експерт

|

Золотовалютні резерви Нацбанку майже вичерпані. За рік вони зменшилися на $10,7 млрд — із $38 до $29 млрд. Їх вистачить для підтримання теперішнього курсу гривні до долара на 6-7 місяців. Майже всі експерти прогнозують падіння гривні. Воно може пройти за двома схемами.
“Найкращим економічним сценарієм для України буде встановлення Кабміном реального курсу гривні до долара та оголошення справжнього рівня інфляції, – розповів Олексій Лупоносов, доктор економічних наук, керівник Українського банківського порталу. – Уряд має домогтися позики МВФ. Потім, щоб не витрачати кошти на штучне стримування курсу, встановити реальний курс у січні 2013 року— 9-9,5 гривень за долар. Він плавно опуститься за рік на 50-80 копійок”.
Він вважає, що для бізнесу уряд має оголосити податкові канікули. Тоді підприємці розширюватимуться, братимуть кредити. Їхні працівники заощадження нестимуть у банк і економіка потроху відновлюватиметься.
“Головною умовою для розвитку кращого сценарію є відставка прем`єра Миколи Азарова. Він хороший спеціаліст у вилученні податків, проте заробляти гроші для країни не вміє. Після його відставки українці почнуть більше довіряти владі”, – зазначив експерт.
За його словами, у разі найгіршого розвитку подій держава оголосить дефолт через рік. Перед тим закінчаться золотовалютні резерви, курс гривні до осені 2013 року різко опуститься більше ніж на 30%.
“Після першої серйозної хвилі падіння гривні взимку-весною 2013-го почнеться паніка, як 2008 року. Всі забиратимуть свої депозити із банків, продаватимуть гривню й купуватимуть іншу валюту — рублі, євро, юані тощо. Долари стануть дефіцитом”, – наголосив Лупоносов.
Підприємства металообробки та машинобудування скоротять своє виробництво, бо цю продукцію менше купуватимуть за кордоном. Вже зараз продажі там зменшуються. Працівників на підприємствах скорочуватимуть, вони не зможуть виплачувати кредити, а банки — депозити.
“Внутрішній дефолт вже почався цьогоріч. Бюджетникам не виплачують зарплату. На медичну сферу також майже не виділяють грошей. Всі медикаменти треба купувати за власні кошти. У разі найгіршого сценарію затримки зарплат будуть більшими. Почнуться перебої із поставками газу з Росії. Може початися революція — люди вийдуть на майдани і скинуть із посади Януковича та Кабмін, як це було 2004 року. Через це два-три місяці із технічних причин банківську систему заблокують, щоб було менше пограбувань. Через це банкомати не працюватимуть. Відчиненими будуть лише поодинокі відділення банків”, – зауважив Лупоносов.
За його словами, після визнання країни банкрутом, МВФ спише Україні борги.
“А через два -три місяці економіка й банківська система почнуть потроху “оживати”, – додав експерт.

Gazeta.ua 

Фото: Михайло Дашкович 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *