ОСТАННІ НОВИНИ

Ремонт дороги на Лесі Українки може призвести до пошкодження будинків - науковець

|

Вулицю Лесі Українки відремонтували з грубим порушенням законодавства про охорону культурної спадщини. Про це у коментарі «Погляду» заявив доцент кафедри реставрації НУ «Львівська Політехніка», член УНК ІКОМОС Василь Петрик.

«Там повністю забетоноване полотно давньої вулиці Лесі Українки. При підготовці проекту ремонту вулиці Лесі Українки, при виділенні фінансування, отримання дозволів на ці роботи було повністю проігноровано всі засади законодавства про охорону культурної спадщини. Тобто перш за все не було зроблено попередньо визначеної цінності тієї території. Для того мав би бути залучений історико-архітектурний опорний план міста Львова, де мали бути нанесені оборонні споруди на території давньої вулиці Лесі Українки. А це є високий мур з оборонними спорудами. Відтак на підставі цієї документації мали би визначатися і параметри самого проекту. Тому є підстави говорити, що будівельні роботи на вулиці Лесі Українки здійснені з грубим порушенням законодавства України», – каже Василь Петрик.

За його словами недогледіли тут міські чиновники: «Якщо хтось з міських чиновників буде казати, що вони ні в чому не винні, то це є лукавство. Адже тут ми маємо свідоме ігнорування українського законодавства. Бо управління охорони історичного середовища міської ради погодило цей проект».

За словами науковця, рівень дорожнього полотна піднятий вище від того, що був колись, це ж саме стосується і рівня тротуару. «Такі речі є недопустимі в історичному середовищі. Більше того, це призведе до погіршення стану самих будинків. Не кажучи вже про бетонну «подушку». Починаючи з катастрофічних робіт на площі Ринок у 2006 році, подібні питання ми піднімаємо регулярно, але вони успішно ігнорується завдяки позиції міської влади», – говорить науковець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *