ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили виставку до 150-річчя Державного Гімну

|

Вчора у Львівському історичному музеї відкрили виставку «Національні символи України» до 150-річчя з дня написання Державного Гімну України. Про це інформує прес-служба Львівської обласної державної адміністрації.

«У кожного народу є  свої священні символи, які уособлюють його самобутність та національну єдність. До них належать герб, прапор та гімн, які затверджені Конституцією. І обов’язком кожного з нас є шанувати ці символи, як і свою державу», – зазначив заступник голови-керівник апарату Львівської облдержадміністрації Іван Груник.

Також професор Іван Головацький, під час урочистого слова, запропонував увіковічнити дві видатних постаті в історії України: поета Павла Чубинського та композитора Михайла Вербицького у єдиному пам’ятнику та встановити його у Львові, а також Києві.

Після завершення урочистостей з нагоди відкриття усі присутні мали змогу оглянути виставку, котра налічує понад 150 експонатів-пам’яток, пов’язаних з національною символікою, що надані фондами музеїв та бібліотек області.

На виставці представлено пам’ятки, пов’язані з національною символікою, які зберігаються у фондах Львівського історичного музею, Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові, Львівського літературно-меморіального музею Івана Франка,  Державного меморіального музею Михайла Грушевського, Львівської Національної наукової бібліотеки України ім. В.Стефаника, Бібліотеки Львівської Національної музичної академії ім. М. Лисенка та в колекції Анатолія Феньова.

Вперше зібрано в одній виставці такі раритети:

– денце глиняної посудини ХІІ ст. із зображенням тризуба; 

– перші українські знаки державної скарбниці та державні кредитові білети;

– печатки 20—30-их років ХХ ст.;

– збірку пісень Івана Гушалевича, видану у 1849 році;

– журнал „Мета“ 1863 року видання, де вперше П. Чубинський опублікував поезію „Ще не вмерла Україна“;

– цитру — музичний інструмент, для якого Михайло Вербицький написав музику на вірш „Ще не вмерла Україна“;

– платівку із відтворенням першого запису Гімну у виконанні  Модеста Менцинського;

– видання Музичного товариства „Боян“ початку ХХ ст.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *