ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям запропонують індексовані депозити

|

У рамках спільного проекту Нацбанку, Міністерства фінансів і державних банків, на ринку вже найближчим часом з`являться індексовані депозити, інформує прес-служба НБУ.

Заданими прес-служби, такі депозити прив`язані до курсу американського долара. Якщо в Україні відбудеться девальвація, то сума депозиту буде просто перерахована у відповідності з ринковим курсом валюти.

«Такий інструмент стане хорошою альтернативою вкладами в іноземній валюті. У нього навіть є переваги, так як громадянам не доведеться витрачати час на пошуки готівкового долара в обмінниках, який потім доведеться класти на депозит. Така можливість стає особливо актуальною в моменти паніки, коли купити валюту просто нереально через підвищений попит» – вказують в НБУ.

Також в Нацбанку вказують, що індексовані депозити є доброю можливістю отримати додатковий дохід. На відміну від валютних вкладів, середня прибутковість яких зараз не перевищує 8% річних, гривневі ресурси зараз залучаються банками за ставкою починаючи від 19%. Тому вкладники можуть розраховувати на підвищену прибутковість. Відсотки будуть нараховуватися на номінал вкладу, а індексація номінальної суми буде проводитися окремо.

Термін розміщення таких вкладів поки не визначений, але в уряді вважають, що його не обов`язково прив`язувати до періоду обігу ОВДП. В подальшому ці кошти будуть направляти на покриття дефіциту державного бюджету.

За словами директора департаменту НБУ з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Олександра Дубихвоста, таким чином, тепер і населення отримає доступ до державних цінних паперів. До цих пір скористатися можливістю інвестувати в держпапери могли лише тільки заможні клієнти банків. Для цього необхідно відкрити спеціальний рахунок в цінних паперах на досить велику суму, укласти спеціальний договір з банком про їх купівлю. Крім того, такі операції передбачають значну комісію для банку. Тепер же звичайні громадяни зможуть спокійно вкладати свої кошти в надійні папери і знижувати свої валютні ризики.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *