ОСТАННІ НОВИНИ

Українці живуть з новим КПК

|

Новий Кримінально-процесульний кодекс набув чинності сьогодні і змінює сам підхід до розслідування злочинів, передають«Українські новини».

Зокрема, кодекс замість поняття «кримінальна справа» вводить термін «матеріали кримінального провадження», а поняття «кримінальний злочин» поділяється на дві складові: «кримінальний злочин» і «кримінальний проступок».

Останній є більш м’яким діянням, тому до нього застосовується більш проста процедура притягнення до відповідальності, і більш м’яка санкція (інститут «кримінальних проступків» запрацює після набуття чинності Закону «Про кримінальні проступки”).

Кодекс не передбачає необхідності ухвалення формального акта про порушення кримінальної справи і скасовує інститут відмови у порушенні кримінальної справи.

Досудове розслідування злочину починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта або клопотання про примусове лікування, застосування заходів виховного характеру або звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Новий кодекс гуманізує застосування запобіжних заходів до підозрюваних.

Зокрема, найжорсткіший запобіжний захід у вигляді утримання під вартою буде застосовуватися у виняткових випадках до осіб, які вчинили найбільш тяжкі злочини, а в інших випадках будуть використовуватися особисте зобов’язання, особиста порука, застава і домашній арешт.

Крім цього, тепер захисником у кримінальному процесі може бути лише адвокат, який є в Єдиному реєстрі адвокатів.

Родичі, а також незалежні юристи, які не перебувають у реєстрі адвокатів, виступати захисниками обвинувачених не можуть.

Також кодексом запроваджується інститут суду присяжних, однак лише у справах, пов’язаних з вчиненням злочинів, покаранням за яке є довічне ув’язнення.

Виправдувальний вердикт суду присяжних остаточний і оскарженню не підлягає.

Крім цього, кодекс вводить нову фігуру – слідчого суддю, який буде займатися судовим контролем над дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

КПК також чітко встановлює граничні терміни досудового розслідування і судового провадження: для злочину середньої і легкої тяжкості – 6 місяців, для тяжких та особливо тяжких злочинів – 12 місяців.

Обвинувачення і захист отримують рівні права в зборі доказів, а також у їх наданні суду для визначення винуватості чи невинуватості.

13 квітня Верховна Рада ухвалила новий Кримінально-процесуальний кодекс, який, за словами генпрокурора Віктора Пшонки, має «новий сенс і спрямований на захист людини».

 «Коментарі»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *