ОСТАННІ НОВИНИ

НБУ готовий відмовитися від фіксованого курсу гривні

|

Нацбанк визнав можливість заміни політики фіксованого курсу ринкових формуванням вартості національної валюти. Про це заявив директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін, пише “Комерсант-Україна”.
“Поступове підвищення гнучкості курсу національної валюти неминуче”, – заявив Кораблін.
Як пише видання, цьому сприяє як бажання домовитися з МВФ про відновлення фінансування, так і необхідність ліквідувати розрив між офіційним курсом – 7,99 грн/дол – і ринковим, який вже перевищив 8,3 грн/дол.
“Ми з 2006-2007 років включаємо в наші звіти ці рекомендації. Для економіки на зразок української, яка глибоко інтегрована в світову економіку і залежить від експорту біржових товарів, набагато краще було б мати плаваючий курс”, – сказав постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр.
“Резерви НБУ постійно зменшуються, знижуючи його можливості підтримувати курс шляхом валютних інтервенцій – у жовтні на ці цілі було витрачено 1,8 млрд доларів, через що резерви скоротилися до 26,8 млрд доларів”, – пише газета.
Учасники ринку говорять, що поняття плаваючого курсу досить розмите і може означати як зміну офіційного курсу гривні в умовах збереження її жорсткої прив`язки до долара в рамках валютного коридору, так і введення інфляційного таргетування (використання монетарних і курсових механізмів для утримання визначеного рівня інфляції).
Нагадаємо, 13 листопада МВФ знову рекомендував Україні перейти до плаваючого курсу гривні, щоб економіка країни могла протистояти зовнішньому шоку.

Економічна правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *