ОСТАННІ НОВИНИ

Від сьогодні у Львові проводять повторну дератизацію

|

 

Як інформує управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР з посиланням  на головного державного санітарного лікаря Львова, по місту зареєстровано 11 випадків лептоспірозу (8 привозних випадків з районів області (робота на присадибних ділянках, купання у водоймах) та 3 випадки у місті Львові по місцю проживання (недотримання правил особистої гігієни, вживання немитих фруктів). Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Враховуючи те, що на території окремих львівських комунальних підприємств були зафіксовані факти захворювання людей на лептоспіроз, а за результатами серологічних досліджень спійманих сірих щурів виявлені культури іктерогеморагічної лептоспіри, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки прийняла рішення провести з 12 до 23 листопада додаткову осінню суцільну одномоментну дератизацію на території кількох  ЛКП: «Граніт», ЛКП «Привокзальне», ЛКП «Сонячне», ЛКП «Дністер» і ЛКП «Під Зуброю». Дератизацію проводитимуть згідно з узгодженими і затвердженими графіками та з дотриманням відповідних правил безпеки.

Джерелом інфекції лептоспірозу є хворі дикі, свійські, промислові тварини та тварини, що перехворіли на цю хворобу, які виділяють лептоспіри із сечею, заражаючи навколишнє середовище. Основними носіями лептоспір є щурі, польові миші, землерийки, їжаки, лисиці, песці, із свійських тварин – велика рогата худоба, свині, собаки. Хвора людина не становить небезпеки для оточуючих.

Смертність від лептоспірозу становить близько 1-3%, а під час епідемічних спалахів може сягати 30-35%. В основному летальні випадки реєструються при самолікуванні хворих вдома або від ускладнень при несвоєчасному зверненні до лікарів та при неправильній діагностиці. Тому пересічним громадянам варто знати, шляхи передачі та симптоми хвороби, щоб своєчасно розпізнати цю хворобу, яка за своєю симптоматикою дуже схожа з грипом та ГРВІ, які в народі люблять лікувати самостійно. Після одужання у людини залишається стійкий типоспецифічний імунітет.

Інкубаційний період триває від 1-2 до 7-14 днів. Починається досить гостро з підвищення температури тіла до 39-40 °С, лихоманки. Хворий відчуває загальну слабкість, головний біль та біль у м`язах, особливо у литкових (це і є специфічний діагностичний симптом, за яким можна запідозрити, що ви захворіли саме на лептоспіроз), обличчя стає одутлим, печінка збільшена та болюча при пальпації, у кожного другого хворого збільшена селезінка. При лептоспірозі лікування проводять в умовах інфекційного стаціонару, в тяжких випадках – у реанімаційному відділенні. Одужання у більшості хворих настає на 3-4-й тиждень хвороби, проте тривалий час ще спостерігається м`язова слабкість. Виписують хворого не раніше, ніж після 10 дня нормальної температури тіла при нормальних аналізах крові, сечі з подальшою диспансеризацією протягом 6 місяців з обов`язковим обстеженням окуліста, невропатолога, нефролога та терапевта. Характерними ускладненнями лептоспірозу є ураження очей, ниркова та печінкова недостатність, пневмонія, набряк мозку тощо.

         Щоб убезпечитися від цієї хвороби, постійно дотримуйтесь правил особистої гігієни та санітарії і простих заходів безпеки, а саме:

  • не заходьте у водойми (особливо забруднені ставки), якщо у вас є ушкодження цілісності шкіри;
  • пийте тільки кип`ячену воду;
  • унеможливте забруднення харчових продуктів, які ви зберігаєте тривалий час в домашніх умовах, лептоспірами;
  • в жодному разі не вживайте немитих овочів та фруктів;
  • використовуйте захисний одяг, взуття та рукавиці, якщо цього вимагають виробничі обставини та при догляді за хворими тваринами.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *