ОСТАННІ НОВИНИ

Греція може обвалити євро протягом найближчих тижнів

|

До кінця цього робочого тижня Греції необхідно знайти 5 млрд. євро, щоб уникнути дефолту в середині листопада.

Міжнародні кредитори країни при цьому поки не ухвалили рішення про надання їй чергового траншу допомоги на 31,5 млрд. євро, незважаючи на затвердження Афінами нових заходів економії і бюджету на 2013 рік. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на Financial Times.

Відомство з управління держборгом Греції планує покрити весь дефіцит коштів за рахунок розміщення короткострокових казначейських векселів у вівторок. Проте грецькі банки стверджують, що зможуть викупити папери лише на 3,5 млрд. євро, оскільки гроші на їх придбання доведеться позичати у Європейського центрального банку (ЄЦБ), а фінансові організації Греції вже не мають значних запасів активів, які ЄЦБ приймає в заставу.

«Ситуація вкрай складна. Уряду доведеться знайти інші кошти іншими способами», – заявив виданню представник одного з найбільших банків країни.

Правда, європейські дипломати виключають ймовірність дефолту Греції в середині листопада, про яку неодноразово попереджало керівництво країни. Якщо Афіни не зможуть залучити кошти за рахунок розміщення нових паперів, можливо, вони зможуть скористатися $3-мільярдним резервом на оздоровлення банківського сектора, який був профінансований міжнародними кредиторами, відзначають експерти.

Увечері в понеділок почнеться зустріч міністрів фінансів єврозони, одним з центральних питань на якій буде ситуація в Греції. Проте експерти не очікують серйозних рішень щодо Греції на цій нараді: швидше за все, ці рішення будуть відкладені до саміту європейських лідерів 22-23 листопада.

Коментарі

Фото: Shutterstock

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *