ОСТАННІ НОВИНИ

Конкурс з української мови ім. Петра Яцика щороку залучає 10 тис. людей

|

На Львівщині 9 листопада уДеньукраїнської писемності та мови розпочинається XIII Міжнародний конкурс з української мови ім. Петра Яцика. Щороку в області до конкурсу на всіх етапах залучається близько10 тис. людей. Про це інформує прес-служба Львівської ОДА.

На Львівщині конкурс традиційно проходить на батьківщині Петра Яцика – Сколівщині.

Петро Яцик (7липня 1921 -8листопада 2001) – канадський підприємець українського походження, відомий меценат і філантроп. Зробив великий вклад у фінансування українознавства на Заході.

Петро Яцик народився у 1921 році в селі Верхнє Синьовидне на Львівщині. Після другої світової війни опинився в таборі переміщених осіб у Німеччині, з якого переправився до Канади. Ще з кінця50-х років Петро Яцик почав направляти значні кошти для реалізації різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори. Він став першим меценатом багатотомної «Енциклопедії українознавства», що видавалася у повоєнні роки. Найбільш відомим проектом профінансованим П.Яциком, стало видання англійською мовою «Історії України-Руси» М.Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці меценат пожертвував 15млн дол. власних коштів.

У 2000 році Петро Яцик  вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів та Міністерство освіти і науки України.  Перший Міжнародний конкурс знавців української мови проведено у 2000 році

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *