ОСТАННІ НОВИНИ

Українська мова втрачає позиції майже у всіх сферах - експерт

|

В Україні вперше за роки незалежності зменшилась частка школярів, що вчаться українською мовою, а книг українською надруковано менше половини від загального тиражу. На телебаченні, радіо, пресі та в сфері послуг домінує російська мова, а в кінопрокаті – українська. Такі дані аналітичного огляду “Становище української мови в України в 2012 році” були оприлюднені сьогодні з нагоди Дня української мови рухом “Простір свободи”, передає кореспондент УНН.

Згідно з аналітичним оглядом за 2012 рік, котрий проводився у всіх 29 містах України з населенням понад 300 тис. жителів, рідна мова населення держави складає: 67,5% – українська, 29,6 – російська та 2,9 – інша. Водночас національний склад населення України становить 78% українців, 17%  росіяни та 5% інші.

У прайм-тайм 8 найрейтинговіших телеканалів у жовтні 2012 року лише 28% ефірного часу займають програми українською мовою, 44% російськомовні і 28% двомовні програми.

На шести найрейтинговіших радіостанціях пісні українською мовою становлять лише 3,4% від загальної кількості пісень у прайм-тайм, водночас пісні російською мовою – 60% від їх загальної кількості.

Російською мовою в Україні видається понад 60% сумарного тиражу газет; 83% журналів, продається близько 87% книг (переважна частина яких  – імпорт з Росії). Вперше за багато років сумарний тираж книг, що друкуються українською мовою в Україні, становить менше половини від усіх книг надрукованих в Україні.

Лише у кінопрокаті домінує українська мова. 68% фільмів у легальному кінопрокаті дубльовані або озвучені українською, решта 32% мають українські субтитри.

Автори огляду звертають увагу на те, що правове становище української мови у 2012 році катастрофічно погіршилося завдяки скандальному прийняттю Закону «Про засади державної мовної політики», який запустив процес руйнування мовно-культурного простору України.

“Зараз в Україні знову постає та сама проблема, що і за радянських часів, коли усьому населенню СРСР насаджувалася, що російська мова солідніша за інші. Вперше за роки історії з часів незалежності Україна втрачає свої позиції, що є фактором механізму русифікації”, – прокоментував закон один з організаторів руху “Простір свободи” Тарас Шамайда.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *