ОСТАННІ НОВИНИ

Місцева влада Львова застосує досвід Естонії та Польщі

|

15-16 листопада у Львові відбудеться Другий міжнародний форум «Електронне урядування – відкрита влада для мешканців». Участь візьмуть представники усіх міст обласного значення та 3 іноземні експерти. Також будуть учасники з Національної академії державного управління при Президентові України, міжнародних організацій в Україні, таких як проект ПРООН «Муніципальна програма врядування і сталого розвитку» та інші. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Естонським досвідом впровадження електронного урядування поділиться представник Технологічного університету міста Таллін Індрек Джейкобсон. В їхній країні функціонує державний комітет «Естонська рада з інформатики», консультує уряд у питаннях інформаційної політики. Усі естонські міністерства та окружні уряди мають ІТ-директорів, які координують роботу у своїй сфері відповідальності.

За статистикою 76% населення Естонії користуються Всесвітньою мережею. 63% сімей мають комп’ютери вдома, 82% домашніх комп’ютерів підключені до Інтернету. В Естонії більш, ніж 700 громадських точок доступу в Інтернет,  51 на 100 000 осіб. В Естонії 94% податкових декларацій громадян та 97% декларацій підприємців подані в електронному вигляді (2011 рік). 94% банківських транзакцій проходять он-лайн. Естонія на 1-му місці в Інтернет-банкінгу (наступні – Норвегія, Нідерланди, Нова Зеландія). Естонія посідає 24-те місце (з усіх 134-х Україна – на 75-му) в індексі мережевої готовності ООН. У серпні 2000 року уряд Естонії впровадив безпаперові засідання Кабінету з використанням системи веб-документів.

«Електронне урядування в Естонії почали впроваджувати ще з відновленням їхньої незалежності. Це були паралельні процеси. Держава щороку вкладала та продовжує вкладати необхідні кошти. Сьогодні в Естонії надання послуг через мережі, вирішення тих чи інших питань – це норма. Досвід Естонії покаже нам, як бути максимально ближчими до мешканців міста. Переймаючи їхні практики, ми намагатимемося запровадити подібні речі у Львові. Це, зокрема, спрощення доступу до публічної інформації, можливість швидкого та чіткого ознайомлення із рішеннями місцевої влади. Фактично, мешканець зможе в будь-яку хвилину бачити, що робить посадовець», – зазначає начальник управління внутрішньої політики Андрій Шевців.

Досвід Польщі у впровадженні та використанні елементів електронного урядування в органах місцевої влади та, зокрема, роботу системи електронного документообігу та надання послуг для населення презентуватимуть представники міської ради Любліна Кшиштоф Лонка та Гжегож Гутніч.

«Завдяки електронному урядуванню, ми спрощуємо механізми роботи та можемо надавати послуги швидше та якісніше. Це дієвий шлях від прийняття звернення до повідомлення про результат – і все це під контролем мешканця», – додає Андрій Шевців.

Електронне урядування – один з найдієвіших шляхів зростання відкритості влади та підвищення її ефективності. Учасники форуму обговорять кращі практики міст України, де започатковане електронне урядування, та основні проблеми, з якими вони стикаються, а також обміняються досвідом та кращими практиками впровадження елементів е-урядування в органах місцевої та державної влади. Форум відбуватиметься у приміщенні Львівської міської ради.

Нагадаємо, організаторами форуму «Електронне врядування – відкрита влада для мешканців» є Львівська міська рада та Координатор проектів ОБСЄ в Україні.

Детальнішу інформацію про цьогорічний форум електронного урядування можна отримати за тел. (032) 297-58-09або через запит на e-mail: [email protected]

Довідка

Перший форум електронного урядування у Львові відбувся 18-19 травня 2010 року. Учасниками конференції були представники міських рад 35 міст України, представники ІТ-компаній, які спеціалізуються на розробці програмних продуктів, міжнародні та українські експерти. На форумі були презентовані кращі практики впровадження та напрацювання у сфері е-врядування як в Україні, так і за кордоном.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *