ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін хоче збільшити дефіцит бюджету

|

Кабмін за 2 місяці до нового року має намір залучити 7,7 млрд. грн., щоб покрити по країні різницю в тарифах.  Про це йдеться в урядовому законопроекті №11396, текст якого мають «Коментарі».

Згідно з документом дефіцит бюджету збільшується на 7,678 млрд. грн. до 38,807 млрд. грн., при цьому профінансувати додатковий дефіцит пропонується за рахунок внутрішніх запозичень, загальна сума яких зросте до 69,63 млрд. грн.

У пояснювальній записці повідомляється, що на сьогодні єдиним шляхом погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, яка утворилася протягом 2011-2012 років і залишилася непогашеною, є фінансування відповідної субвенції за рахунок коштів загального фонду державного бюджету.

Разом з тим, Головне науково-експертне управління Верховної Ради відзначає, що в пояснювальній записці до законопроекту відсутня інформація про погодження його з відповідними державними органами. У ній лише говориться, що законопроект потребує погодження з Міністерством фінансів України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством юстиції України.

Головне управління відзначає алогічність ситуації, коли Кабінет Міністрів України, який за Конституцією України є вищим органом у системі органів виконавчої влади, вносить на розгляд Верховної Ради України законопроект, відзначаючи при цьому, що він вимагає узгодження з центральними органами виконавчої влади. У такому разі незрозуміло, хто повинен здійснювати таке погодження після реєстрації законопроекту в парламенті.

Як повідомляли «Коментарі», Президент Віктор Янукович підписав закон, який передбачає збільшення субвенції місцевим бюджетам на компенсацію різниці в тарифах на тепло- і водопостачання до 7 мільярдів гривень. Обсяг субвенцій буде збільшений на 2,4 млрд. – до 7 млрд. гривень в 2012 році. Раніше на ці цілі в держбюджеті-2012 було передбачено 4,575 млн. гривень.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *