ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вшанували пам’ять Маркіяна Шашкевича

|

Сьогодні у Львові вшанували річницю від дня народження видатного  культурно-просвітнього  діяча, речника  відродження західноукраїнських земель та очільника  «Руської трійці» о. Маркіяна Шашкевича. Про це інформує прес-служба Львівської обласної державної адміністрації.

Так, керівники  Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради та Львівської міської ради  під акапельний  супровід хорового колективу Заслуженої академічної капели «Трембіта» поклали  квіти до пам’ятника о. Маркіяну Шашкевичу у Львові.

Нагадаємо, Маркіян Шашкевич народився 6 листопада 1811 року в селі Підлисся Золочівського повіту у сім’ї священика. Під час навчання в семінарії Шашкевич спільно з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем («Руська трійця») згуртував національно свідому молодь (І. Білинський, Ф. Мінчакевич, М. Козловський, А. Величковський, Г. Ількевич та ін.), яка стала на боротьбу за національно-культурне відродження на західних землях, зокрема за відродження народної мови в письменстві й церковних проповідях.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *