ОСТАННІ НОВИНИ

Рішення про час проведення перевиборів прийматиме Президент – політолог

|

Ситуація з “обнуленням” списків чи складанням мандатів – малоймовірна, але якщо це станеться і дійде до перевиборів, то рішення про час їх проведення прийматиме Президент України. Про це у коментарі УНН сказав політолог Володимир Фесенко.

Новий виборчий закон не передбачає “обнулення” списків, зазначив політолог.

“Партійний з’їзд міг позбавити кандидата в депутати статусу за 12 днів до виборів – сьогодні цього зробити неможна. Від депутатського мандату обраний депутат може відмовитися особисто, подавши відповідні документи до ЦВК. Загалом здійснити щось подібне можливо, якщо всі три опозиційні політичні сили приймуть узгоджене рішення, але відмовитися від претензій на депутатський мандат повинні не тільки обрані депутати, але і всі кандидати в депутати. І знову ж таки це має бути особисте рішення, а не рішення з’їзду. І ось тут  можливі проблеми – вся комбінація втрачає сенс, якщо якась депутатська група відмовляється це зробити”, – зазначив експерт.

Проте В.Фесенко все ж не виключає можливість розвитку подій, коли відмовиться достатня кількість депутатів і кандидатів.

“І якщо у ВР не буде 300 народних депутатів, то новообрана ВР буде неповноважною.  І необхідно буде проводити перевибори. А ось коли і як – питання відкрите. А це буде вирішувати Президент”, – наголосив В.Фесенко.

Крім того, політолог зазначає, що більшість діючого парламенту у відповідь на дії опозиції може змінити виборчий закон.

“Змінивши його для себе і під себе. Погіршивши можливості опозиції для участі у виборах. І хто від цього виграє, це ще велике питання. А тому, на мій погляд, сценарій відмови від мандатів достатньо ризикований. І може призвести до того, що опозиція залишиться поза парламентом, погіршивши свої позиції і свій вплив на політичний процес”, – зазначив він.

Нагадаємо, Об`єднана опозиція та “УДАР” думають над тим, аби відмовитись від місць у ВР. Представники “Свободи” заявили, що для них не проблема відмовитися від депутатських мандатів.

Так, Анатолій Гриценко запропонував Арсенію Яценюку обнулити партійний список і відмовитись іти у Раду.

“Щойно я вніс Арсенію Яценюку, як голові Ради Об`єднаної опозиції “Батьківщина”, пропозицію: негайно (завтра, максимум у вівторок) скликати З`їзд ВО “Батьківщина” – обнулити і партійний список, і список мажоритарників. В Раду за цих умов – не йти! Бо інакше втратимо довіру людей, які нас підтримали, а це – найважливіше! Яценюк підтримав. Турчинов теж. Соболєв теж. З іншими лідерами партій зв`язуємося. Бо всі в різних ОВК зараз воюють. Сам теж зараз їду до Канева підтримати людей”, – написав у своєму Facebook Анатолій Гриценко.

Після чого, блискавично послідувала заява від  партії “УДАР”, де “розглядають можливість проведення з`їзду партії та ухвалення рішення про відмову від партійного виборчого списку і висуванців, які перемогли у мажоритарних округах, та невизнання парламентських виборів.

Наразі очікується рішення опозиційних сил. Водночас народний депутат Олег Зарубінський зазначив, що механізму “обнулення” списків не існує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *