Подальше стримування цін на хліб призведе до суттєвого зниження його якості. Таку думку висловив науковий співробітник Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України Всеволод Степанюк.
«Той хліб, який є соціальним, назвати хлібом важко. Наш Держспоживстандарт повідомляв, що блокадний хліб Леніграду був кращий, ніж той, що продається зараз в Україні – маю на увазі соціальні сорти. Всі знають: якщо купити буханець хліба, то він через день вкривається грибком. Це означає, що для випічки використовується не продовольче зерно, а фуражне. Тому якщо ще стримувати ціни на хліб, то його буде небезпечно для здоров`я вживати», – сказав Степанюк.
У свою чергу, аналітик Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Катерина Руських наголосила, що ціни на хліб в Україні стримуються адміністративно.
«І не тільки на соціальні сорти хліба, й а на комунальні послуги. Утримання цін тільки відтермінує проблему. Рано чи пізно ми матимемо ситуацію, коли їх таки доведеться підвищувати», – зазначила вона.
Нагадаємо, голова ради об`єднання підприємств хлібопекарської промисловості «Укрхлібпром» Олександр Васильченко заявив, що у листопаді по всій Україні зростуть ціни на хліб.
Пізніше Міністерство аграрної політики та продовольства заявило, що обґрунтованих підстав для підвищення ціни на соціальні сорти хліба на сьогодні немає.
Gazeta.ua