ОСТАННІ НОВИНИ

Українці зможуть викупити орендовані квартири за 2 тисячі на місяць

|

В українців з`явиться можливість орендувати житло з правом викупу під 3% річних. Про це заявив голова правління Державної іпотечної установи (ДІУ) Валентин Рибачук, пише ТСН.

За його словами, програма вже узгоджена у всіх профільних міністерствах, і знаходиться зараз в Міністерстві фінансів, після чого її розглянуть на засіданні Кабміну. Орендна плата за таку квартиру буде доступна для всіх верств населення, повідомив Валентин Рибачук. “Наприклад, якщо взяти квартиру 50 кв.м, ціна для Києва – 7,5 тисяч грн за кв.м. Вартість житла – 375 тисяч грн. Оренда надається на 15 років. Виходить щомісячний платіж під 3% – 2146 грн. Для міст-мільйонників, де ціна за кв. м 5300 грн, щомісячний платіж становитиме 1516 грн”, – додав голова ДІУ.

Він також розповів, що для участі в цій програмі не потрібен початковий внесок. ДІУ буде викуповувати квартири, і здавати їх в оренду. Банки в цьому процесі участі не братимуть. Викуповуватися квартири будуть за рахунок залучених коштів, тобто коштів, отриманих від випуску облігацій та коштів статутного капіталу ДІУ.

“Так ми плануємо зробити на першому етапі, потім, звичайно, будемо звертатися за підтримкою до держави. Потрібно досконально відпрацювати механізми, щоб надалі людям було зручно брати участь у програмі. Також передбачається, що в цьому процесі будуть задіяні органи місцевого самоврядування”, – сказав Рибачук.

Зараз ДІУ більше орієнтується на регіональний ринок. На думку відомства, він там практично зупинився, і залишилося багато недобудів. “Наше завдання це все добудувати, здати в експлуатацію і запропонувати людям в оренду”, – сказав глава відомства. Один з варіантів, як все відбуватиметься, – це дофінансування будівництва житла в рамках програм, за якими вже працює ДІУ. Також планується купувати і готові квартири.

“В оренду ми здаватимемо квартири з ремонтом, сантехнікою тощо – повністю готові для проживання”, – наголосив Рибачук. Він пообіцяв, якщо програма буде прийнята цього року, то українці зможуть отримати квартири за нею вже в 2013 році. Брати участь у програмі зможуть всі охочі. Але пріоритет буде надано працівникам бюджетної сфери – лікарям, вчителям, пожежникам, міліції, оскільки у них низька заробітна плата.

“Якщо ця програма стане масштабною, на першому етапі буде складно забезпечити житлом усіх бажаючих, тому перевага буде віддаватися саме цій категорії громадян”, – зазначив він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *