ОСТАННІ НОВИНИ

Українці не вірять у чесність виборів

|

Лише 9% громадян впевнені, що парламентські вибори в України пройдуть чесно, без підтасувань. Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» та Київським міжнародним інститутом соціології.  

Згідно з даними опитування, 34% вважають, що будуть окремі порушення, які істотно не вплинуть на загальний результат. Припускають, що результати можуть бути перекручені 31% громадян і ще 16% впевнені, що усе буде підтасоване.

Як вказують респонденти, головним доказом фальсифікацій будуть порушення під час виборчої кампанії (21%) та порушення на виборчій дільниці у день  голосування (21%), а для 20% населення доказів фальсифікацій не потрібно, бо вони наперед впевнені, що вибори будуть сфальсифіковані.

Водночас готові вийти на вулицю з протестом у разі фальсифікації виборів 17.5% населення, найбільше – серед виборців «Свободи» (36%) та «Батьківщини (31%), найменше – серед виборців Партії регіонів (11%).

Крім того, українці розділилися в думках щодо ЦВК.  Довіряють Центральній виборчій комісії 40% українців, не довіряють майже стільки ж – 37%.  Ще 23% свого ставлення не визначили.

Загальнонаціональне дослідження громадської думки  населення України провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерів та  Київський міжнародний інститут соціології з 18 вересня по 4 жовтня 2012 року.  Опитування проводилося в 111 населених пунктах (PSU) у всіх областях України та Автономній Республіці Крим за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України. Усього було опитано 2043 респонденти. Похибка вибірки не перевищує 2.2%.

Опитування здійснено за фінансової підтримки  програми МАТРА  Посольства Нідерландів в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *