ОСТАННІ НОВИНИ

Пам’ятник молодому Шевченкові відкрили у Зубрі

|

З нагоди Дня Незалежності у селі Зубра Львівської області сьогодні, 24 серпня, відбулося урочисте відкриття пам’ятника поету Тарасові Шевченку.

Пам’ятник на центральній площі села встановили з ініціативи та коштом почесних мешканців Зубри, депутатів Львівської обласної ради братів Богдана та Ярослава Дубневичів. Про це повідомила прес-служба Богдана Дубневича.

„Сьогодні ми відкриваємо пам’ятник нашому величному Тарасу Григоровичу Шевченку. Ми його в сім’ї великій, вольній, новій не тільки згадали незлим, тихим словом — ми його навічно вписали у нашій рідній Зубрі. Я хотів би, щоб всі ми і майбутні покоління зубрян жили за словами Шевченка, щоб його постать нагадувала нам, що ми — українці, що ми маємо бути патріотами своєї держави”, — сказав під час виступу Богдан Дубневич.

Особливістю пам’ятника Шевченкові у Зубрі є те, що на ньому Кобзар увічнений у молодому віці. Таким поета зображують рідко.

Автором монумента є львівський скульптор Любомир Кукіль. Він переміг у відповідному конкурсі, у якому, окрім нього, взяли участь ще шість скульпторів. Але їхні проекти було відхилено, оскільки Шевченко в них поставав у „заїждженому” ще з радянських часів образі — в кожусі, шапці та з вусами.

Любомир Кукіль працював над пам’ятником близько року: „Десь до року часу ліпив глиняну модель. Потім це переводилося в гіпсову модель, а потім відливалося у бронзі”. Постамент виготовлений з граніту.

Скульптор намагався наблизити Шевченка до людей, тому уникав помпезності. „Я старався, щоб він не був помпезний, не стояв у недосяжній висоті — а щоб був ближче до людей, до народу, щоби навіть діти могли доторкнутись до кобзи, покрутити на ній кілочки”, — розповів пан Кукіль.

Скульптуру Кобзаря у Зубрі освятив Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ кир. Ігор Возьняк.

„Хай цей пам’ятник великому Кобзарю надихає добрих людей до непримиренності із несправедливістю та користолюбством. Хай стане великим символом любові до правди, бо сам син Божий сказав про себе, що він — правда”, — сказав владика, а відтак подякував родині Дубневичів за хороші діла.

На думку завуча сільської школи Надії Параняк, пам’ятник Тарасові Шевченку у Зубрі відіграватиме суттєву роль у патріотичному вихованні місцевої молоді.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія зареєструвала Богдана Дубневича кандидатом у народні депутати України по одномандатному виборчому округу №118. 

Фото: прес-служба Богдана Дубневича 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *