ОСТАННІ НОВИНИ

Монумент на могилі князя Святослава збудований коштом Писарчука

|

Урочисте відкриття та освячення пам’ятного монументу на могилі Князя Святослава, сина Володимира Великого, відбулося 21 серпня в урочищі Святослав Сколівського району Львівської області за участю керівників області та району, а також народного депутата України, голови ЛОО Партії регіонів Петра Писарчука, який профінансував спорудження монументу. Про це повідомили у прес-службі народного депутата.

Як розповів співавтор монументу художник Євген Безніско, він разом із своєю покійною дружиною, скульптором Теодозією Бриж почали роботу над проектом пам’ятника на початку 90-х років. Проте довгий час не було фінансування для виготовлення монументу, пропри те, що його спорудження було передбачене держзамовленням. Проект вирішив підтримати Петро Писарчук. Відтак у 2008 році монумент було споруджено і встановлено, але для офіційного відкриття потрібно було провести благоустрій довколишньої території. Ці роботи завершили лише цього року.

Після остаточного завершення пам’ятник поповнив перелік цікавих місць національного природного парку «Сколівські Безкиди». На постаменті, що виготовлений у вигляді насипної зрізаної піраміди, розташований саркофаг з бронзовою фігурою загиблого князя Святослава. А над саркофагом височіє 18 метровий хрест виготовлений з кам’яних вапнякових блоків. Піша прогулянка від траси Київ-Чоп до монументу триває близько 20 хв. Його також добре видно з вікон потягів, що прямують через Карпати.

Історики розповідають, що після смерті батька у 1015 році, Святослав був змушений тікати від рідного брата Святополка «в гори Угорські» (Карпати). За переказами, князя Святослава наздогнали на березі р. Опір поблизу нинішнього міста Сколе. Тут він і загинув від рук свого брата.

Фото: прес-служба Петра Писарчука 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *