ОСТАННІ НОВИНИ

182 тисячі підписів за мову сьогодні відправили до Януковича та КСУ

|

182 тисячі підписів за мову сьогодні відправили до Януковича та КСУ, інформує прес-служба депутата Львівської обласної ради Ярослава Дубневича.
Сьогодні, 1 серпня, активісти кампанії по збору підписів під зверненням до Конституційного суду України щодо визнання неконституційним Закону України “Про засади державної мовної  політики” та до Президента України з вимогою не підписувати цей Закон скерували листи за призначенням.

Як відомо, у вівторок, 31 липня, скандальний Закон України “Про Засади державної мовної політики” був підписаний спікером Верховної Ради України Володимиром Литвином та скерований на підпис Президенту України. Після підпису Януковича та опублікування його в офіційній газеті ВРУ “Голос України”, Закон набуде чинності та стане обов`язковим для виконання на всій території України. За оцінками експертів, реалізація даного закону призведе до витіснення української мови російської з багатьох сфер вжитку. Сам закон, прийнятий з численними порушеннями  регламенту ВРУ та законодавства України, містить велику кількість дискримінаційних норм, що суперечать європейській практиці підтримки регіональних мов.
Як відзначив ініціатор збору підписів, депутат Львівської обласної ради Ярослав Дубневич, Президент та судді Конституційного Суду України на даний момент – єдині посадові особи, що формально можуть зупинити повзучу русифікацію в Україні.
“Ми передбачали, що станеться саме так, і що Литвин не встоїть перед шантажем та тиском і таки підпише цей Закон “про Засади державної мовної політики”.  Так і сталось. Тому ми і робимо те, що обіцяли. Зібрано близько 182 тисячі підписів мешканців Львівщини, які висловились проти “мовного” закону.  Ми відсилаємо їх сьогодні на адресу адміністрації Президента та на адресу Конституційного суду України. Це дві інстанції в Україні, які формально можуть зупинити це знущання над українською нацією”, – наголосив Ярослав Дубневич.
Депутат, також, відзначив, що якщо адресати не дослухаються до думки галичан, то активісти кампанії ініціюватимуть всеукраїнський референдум щодо відміни Закон України “Про Засади державної мовної політики”.
“Цими підписами ми демонструємо, що галичани категорично не погоджуються з прийняттям та введенням в цього творіння Ківалова та Колєсніченка. І таких як ці підписанти є багато. Якщо ж ані перший адресат – Президент, ані другий – судді КС не прислухаються до думки майже двохсот тисяч своїх співгромадян, і Закон буде підписаний та неопротестований Конституційним судом, ми ініціюватимемо процедуру референдуму щодо мовного закону. Збір цих підписів довів, що ми спроможні здійснити це”, – переконаний ініціатор підписної кампанії Ярослав Дубневич.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *