ОСТАННІ НОВИНИ

Врожай зернових цього року буде на 40% менший - агрометеоролог

|

В Україні період погодних аномалій вкрай негативно вплине на врожай. Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко під час засідання круглого столу в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

«Сказати, що аномальна посуха була весь час, не можна, ситуація дуже активно змінювалася – періодами наступали атмосферні фронти, які  несли з собою певні дощі, хоча і нерівномірно, однак не можна сказати, що був період зовсім без опадів. Все це відбувалося на тлі підвищеного температурного фону, тому, починаючи з квітня і дотепер, формування культур відбувалося при підвищеному теплозабезпеченні», – зазначила агрометеоролог.

Як стверджує експерт, північно-західні області країни, які регулярно «отримували дощі» і підвищене теплозабезпечення, можуть отримати врожай зернових на рівні минулого року.

У той же час Т. Адаменко підкреслила, що врожай у південно-східній частині країни буде істотно нижчий, ніж у минулому році. Зокрема, за її словами, це стосується Дніпропетровської області, яка постраждала найбільше, Херсонської, Запорізької, Миколаївської, Одеської областей.

«Перш за все, ці області постраждали ще восени минулого року, коли в Україні спостерігалася надзвичайно висока посуха, яка не дозволила отримати нормальний врожай озимих культур, далі – весняний тепловий стрес. Це призведе до того, що врожай у країні відсотків на 40 буде менший», – резюмувала експерт.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *