ОСТАННІ НОВИНИ

Перед виборами в Україну влиють півтора мільярда доларів

|

Експерти оцінюють надходження з офшорних зон в період виборів Верховної Ради до 1,5 млрд доларів, пишуть «Українські новини».

«За моїми підрахунками, з офшорів буде ввезено в Україну близько 1-1,5 млрд доларів, що становить близько 3% від золотовалютних резервів», – зазначив директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

За його оцінками, наявний обсяг золотовалютних резервів (майже 30 млрд доларів) і зазначені надходження з офшорних зон (1-1,5 млрд доларів) дозволять і надалі підтримувати стабільність курсу гривні.

«Наявний обсяг золотовалютних резервів, а також кошти, які надійдуть з офшорів на фінансування виборчої кампанії, дозволять НБУ і далі підтримувати стабільний курс національної валюти», – сказав експерт.

Водночас, на його думку, Нацбанку варто було б свідомо піти на деяку девальвацію гривні.

«Це було б правильним, адже він (НБУ) зараз є заручником того, що нинішня ситуація трактується так, що курс, не змінюється тривалий час – ознака стабільності економіки. Курсова стабільність важлива, але коливання в межах 5% – це також абсолютно нормально», – підкреслив Устенко.

У зв´язку з цим, як вважає експерт, що кошти, які виводяться з офшорів, мають стати певною «подушкою» для НБУ, що дозволяє згладжувати різкі валютні коливання.

Заступник директора Інституту інноваційного підприємництва Валентина Лавриненко вважає, що після завершення виборів Нацбанку буде легше утримувати стабільність гривні.

«Очевидно, що спаде психологічний фактор, який, хоча і є не найважливішим у валютних коливаннях, все ж суттєвий, адже населення заспокоїться і нагнітання ситуації припиниться», – переконана вона.

Водночас, вважає експерт, що Нацбанку варто відмовитися від політики утримання курсу гривні на мертвій точці.

Як повідомлялося, раніше Асоціація українських банків заявила про можливу девальвацію гривні до кінця 2012 року після проведення виборів до Верховної Ради.

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *