ОСТАННІ НОВИНИ

Парламент прийняв закон про зайнятість населення

|

Верховна Рада України прийняла в другому читання як закон урядовий законопроект № 10497-1 “Про зайнятість населення”, який передбачає пільги для роботодавців по сплаті єдиного соціального внеску. “За” відповідний проект закону проголосували 265 народних депутата з мінімально необхідних 226.

Варто зазначити, що таблиця правок, підготовлена ​​до другого читання на офіційному сайті ВР на даний момент відсутня. Однак, в ході розгляду проекту закону у другому читанні було прийнято ряд поправок, згідно з якими, фонд соціального страхування від безробіття буде підпорядковуватися Кабінету міністрів України.

Так, відповідно до закону, роботодавець, який протягом року створював нові робочі місця і здійснював виплату заробітної плати в розмірі не менше 3 мінімальних зарплат на місяць за кожного працевлаштованого, має право протягом наступного року на сплату внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, зменшеного на 50% суми нарахованого єдиного внеску за цю особу.

Роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце громадян, у напрямку територіальних центрів зайнятості, строком не менш ніж на два роки, щомісяця компенсуються фактичні витрати в розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування по зацікавленій особі за місяць, за який він сплачений. Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи.

Крім того, законом пропонується стимулювати населення займатися підприємницькою діяльністю. Безробітним з числа застрахованих осіб, які виявили бажання здійснювати підприємницьку діяльність, виплачується допомога по безробіттю одноразово для організації такої діяльності і може надаватися інша фінансова підтримка відповідно до законодавства.

Законом також передбачатися, з метою залучення до роботи на посадах за відповідною професією в селах і селищах, молодому працівнику, який уклав трудовий договір на строк не менше трьох років з підприємствами, установами та організаціями, які розташовані в таких населених пунктах, надається одноразова адресна допомога в п`ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Також передбачено, що студенти ПТУ мають право проходити право проходити стажування на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у фізичних осіб, що застосовують найману працю.

Особи 45 років, страховий стаж яких складає не менше 15 років, мають право до досягнення пенсійного віку на одноразове отримання ваучера для підтримки їх конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Вибір професії (спеціальності) із затвердженого переліку, форми і місця навчання здійснюється особою.

У законі також прописана норма, згідно, якої забороняється в оголошеннях (рекламі) про вакансії зазначати обмеження за віком кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя.

РБК-Україна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *