ОСТАННІ НОВИНИ

У замках Львівщини відкрили для експозиції картини Альтамонте

|

Батальні полотна маляра Мартіно Альтамонте «Битва під Віднем» і «Битва під Парканами» відкрили для експозиції в Олеському та Золочівському замках. Картини, яким понад 300 років, є одними з найбільших полотен у Європі.

Те, що картини зможуть побачити відвідувачі замків Львівщини є заслугою покійного директора Львівської національної галереї мистецтв, Героя України Бориса Возницького. Свого часу саме він врятував батальні полотна від знищення. Левову частку коштів – 4 млн євро, на реставрацію картин надав Європейський союз. Протягом чотирьох років українські та польські реставратори провели величезну роботу, щоб дати полотнам «друге життя».

Найбільше монументальне полотно Мартіно Альтамонте «Битва під Парканами» (1683 р.) вивісили в Золочівському замку. Це перша експозиція картини за останні 150 років. Розміри картини вражають – 8,5 х 10 метри. Верхній її край знаходиться на рівні третього поверху виставкової зали.

Картину «Битва під Віднем» вивісили в Олеському замку. Її розмір – 8 х 8 метри. Щоб полотно можна було повністю розгорнути, для цього в одній з виставкових зал ще за життя Б. Возницького спеціально підняли стелю.

Ще однією особливістю, яка передувала експозиціїції цих картин, є виготовлення спеціальних конструкцій. За словами доньки Б. Возницького, завідувача реставраційного відділу Львівської галереї мистецтв Лариси Разінкової-Возницької, технологія розміщення таких монументальних полотен заслуговує на окреме висвітлення, оскільки в Україні до сьогодні ніхто такого ще не робив.

«Ми два тижні готувалися і розробляли план конструкції, як ці картини розташувати на цих стінах. Це була унікальна розвіска картин, з таким Україна ще не стикалась. Ми відкрити цю експозицію за допомоги обласної ради, обласної облдержадміністрації, голови Благодійного фонду «Гуманітарні ініціативи» Ігоря Васюника та голови обласного відділу Українського фонду культури  Валерія Потюка та багатьох інших, які вболівали за нашу справу», – розповіла Лариса Разінкова-Возницька.

Нагадаємо, після смерті директора Львівської картинної галереї Бориса Возницького, Міністерсво культури України підняло питання, щоб картини передати на експозицію в римо-католицький костел в Жовкві. Після того як працівники картинної галереї, мистецтвознавці, громадськість виступили на захист спадщини Б. Возницького, відразу Мінкультури запропонувало експонувати картини у мистецькому арсеналі в Києві. Проте висновки експертів засвідчили неможливість переміщення картин з місця зберігання для тимчасового експонування і наголосили на необхідності невідкладного монтажу полотен на місце постійної експозиції.

Історична довідка: Унікальні батальні картини XVII ст. «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» належать авторству Мартіно Альтамонте. Полотна присвячені переможним битвам польських полководців, які мали українське коріння. Прагнучи увіковічнити свій подвиг, король Ян ІІІ Собєський замовив у художника австрійського походження Мартіно Альтамонте дві картини – «Битву під Віднем» та «Битву під Парканами». Обидві картини зайняли місце у бічних трансептах Жовківського костелу поряд з двома попередніми: «Битва під Клушино» та «Битва під Хотином», доповнивши пантеон лицарської слави, яким від початку був костел св. Лаврентія мученика.

У роки радянської влади в костелі був склад, внаслідок чого картини зазнали значної руйнації. Рятуючи від цілковитого знищення ці унікальні полотна, Львівська галерея мистецтв вивезла їх з костелу.
Додамо, «Битва під Парканами» – у XVII столітті це була найбільша за розмірами батальна картина Європи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *