ОСТАННІ НОВИНИ

Бензин може подешевшати ще на півгривні

|

Експертно-аналітична група Кабміну з питань, яка займається паливними питаннями, рекомендує всім учасникам ринку до кінця червня знизити ціни на 40 копійок на всі види палив, повідомляє ТСН.

“Зниження ціни пов`язане, в першу чергу, з тим, що в травні-червні продовжилося істотне падіння європейських оптових котирувань нафти. Враховуючи тенденції до зниження цін на європейських біржах, і ті зниження, які вже відбулися на вітчизняному ринку раніше, існують всі передумови знизити ціни на всі види палива ще на 30-40 копійок”, – йдеться у заяві ЕАГ, пише “ЛІГАБізнесІнформ”.

Варто зазначити, що на минулому тижні в мережах АЗС ПАТ “Укрнафта” після рекомендацій Кабміну істотно знизились ціни нафтопродуктів. Після цього інші учасники ринку також знизили ціни на паливо – в межах від 5 до 30 копійок.

Нагадаємо, у травні парламент проголосував за закон про “плаваючі” акцизи на нафту. Тепер він обернено пропорційно залежить від вартості нафти на світових ринках — підвищується, у разі її зниження, і навпаки, зменшується при її зростанні. Така норма повинна була стабілізувати ціни на бензин, які росли через подорожчання нафти у світі, проте ефекти виявився скоріше негативним, ніж позитивним. Формула зміни акцизу на паливо починає працювати при різких стрибках і падіннях цін на нафту, при цьому, при різких стрибках вона гальмує подорожчання на українських АЗС на 10 копійок, а при падіння ціни уповільнює на 7 копійок, в той час, коли ціна повинна впасти на 20-30 копійок.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *