ОСТАННІ НОВИНИ

Вшанували пам`ять жертв Саліни

|

24 червня у Добромилі Старосамбірського району відбулися поминальні заходи до 71-х роковин вшанування пам’яті жертв НКВД в урочищі Саліна, повідомляє прес-служба Львівської облради.

Уранці у всіх храмах Добромиля відбулися Божественні літургії, після яких жалобні процесії зібралися на території біля приміщення колишньої тюрми НКВД у Добромилі. Тут священики відслужили поминальну панахиду за жертвами НКВД. Потім усі учасники спільним походом пройшли до урочища Саліна. Тут на верхній могилі священики відслужили панахиду.

На нижній могилі, біля пам’ятного знаку жертвам НКВС поминальну панахиду за участю священиків греко-католицької, православної та римо-католицької церков очолив єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Ярослав Приріз.

Також біля пам’ятного знаку жертвам НКВС відбувся мітинг-реквієм. Звертаючись до громадськості, депутат  Львівської обласної ради Андрій Холявка, зокрема, сказав: „ Тут у шахті, у велетенській братській могилі поряд лежать тисячі людей – українці, поляки, люди інших національностей. Їхня вина була лише в тому, що вони не сподобалися більшовизму.

У червні 1941 року розстріли в’язнів у тюрмах були по всій Західній Україні. За десять днів, починаючи з 22 червня, без суду і слідства, було закатовано більше 22 тисяч осіб. Цей тиждень – то є тиждень, коли такі поминальні заходи, як тут, на Саліні, відбуваються в інших місцях Львівщини, де були такі розстріли, – в Золочеві, і в Стрию, і в інших містах.

Я думаю, прийде час, коли про такі місця, як Саліна, буде знати вся Україна  і вся Європа. Уже сьогодні знають про Биківню і про Дем’янів Лаз, але Салінський злочин не є такий відомий, як би то мало бути”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *