ОСТАННІ НОВИНИ

Мешканці Кульпарківської не хочуть мати готель під вікнами

|

У Львові по вулиці Кульпарківській, 172а просто під вікнами житлового будинку хочуть збудувати готель. Мешканці радикально виступили проти такого рішення і б’ють на сполох: якщо збудують готель – фундамент житлового будинку може не витримати і, не виключено, що може повторитись луцька трагедія.

На місці, де має постати готель, вже стоїть кафе-бар «Млин». Власники закладу – ТзОВ «Через», хочуть розширити територію та надбудувати ще три поверхи під готель. Львівська міська рада, після погодження документів профільними комісіями, на одній із сесій прийняла ухвалу якою надала ТзОВ «Через» ділянку 0,0409 га в довгострокову оренду на 10 років. В ухвалі йдеться, що ділянку надають «для реконструкції нежитлових приміщень під готель із закладом громадського харчування…».

Підготовчі роботи до будівництва для мешканців прилеглого будинку стали справжнім шоком. За їхніми словами, дозвіл міської ради та інших погоджувальних інстанцій назвати законним аж ніяк не можна.

«По-перше, ніхто не запитав думку мешканців, громадських слухань не проводили, приміщення цього кафе знаходиться в трьох метрах від житлового будинку. Буквально під нашими вікнами хочуть звести готель. Цікаво, чи хтось з чиновників міської ради погодив би таке будівництво біля свого будинку? Проте найбільша небезпека в тому, що наш будинок після зведення готелю може просто впасти. Під ним знаходиться підземне озеро і власники ТзОВ «Через» про це чудово знають, бо неодноразово з підвалу відкачували воду. Якщо зведуть готель, то вода може пошкодити фундамент житлового будинку. Тому виникає багато питань про законність погодження дозвільних документів власниками кафе, кому вистачило совісті таке погодити…», – розповів один з мешканців будинку, голова ініціативної групи Любомир Шаян.

Також він додав, що мешканці будинку вже давно скаржаться на роботу кафе-бару під їхніми вікнами та на хамство власників.

Член комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Львівської міськради Ростислав Будинський розповів, що він ще раз детально вивчать це питання та підніматиме його на черговій сесії.

«Погодження питання по ТзОВ «Через» дійсно проходило через нашу комісію. Документи на розгляд нам подають органи виконавчої влади і , виходячи з того, що нам дали, – ніяких порушень не було виявлено. Лише при розгляді ухвали щодо надання ділянки в оренду забудовникам була висунута пропозиція обговорити проект реконструкції кафе з мешканцями. Проте як ми бачимо, забудовник вирішив проігнорувати думку громади. Тому на черговій сесії фракція «Фронту змін» ще раз підніматиме це питання і, якщо в ході розслідування будуть виявлені порушення – дію ухвали буде зупинено», – зазначив Р. Будинський.

 

Водночас мешканці вже почали звертатись в різні інстанції та писати скарги в правоохоронні органи, щоб ті звернули увагу на це будівництво. Л. Шаян додав, що до них приїжджало вже чимало чиновників, проте жодного рішення так і не прийняли, і жодної відповіді на їхні звернення так і не надійшло. Тому мешканці вирішили вдатись до радикальних кроків і в понеділок перекрили вулицю Кульпарківську: жінки з дітьми безперервно ходили по пішохідному переходу, щоб хоч якось привернути увагу до своєї проблеми.

На сьогодні мешканці вже заручились особистою підтримкою заступника голови Львівської обласної організації ГО «Фронт змін» Ігоря Васюника. Зокрема мешканцям надали юридичний супровід у цій справі.

«Проблема справді непроста і її потрібно вирішувати оперативно. Рано ще про щось говорити, але вислухавши людей, виникло кілька запитань щодо законності надання дозволів. Люди зібрали стоси документів та звернень, а ми зі свого боку зробимо все можливе, щоб їх підтримати. Мешканці будинку вже підписали доручення і наш адвокат представлятиме їхні інтереси в суді», – розповів у коментарі Ігор Васюник.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *