ОСТАННІ НОВИНИ

"Тушку" Рибакова охороняє 10 людей, а Яценюка – три бодігарда на Range Rover

|

Українські політики оточують себе натовпами охоронців, і цим шокують своїх співвітчизників і європейців. Про це пише “Кореспондент”.

За законом держохорона має бути у вищої влади – голови держави, спікера, прем`єра і кількох інших членів Кабміну, а також окремих представників судової влади. Натомість мало не вся верхівка уряду користується послугами бодігардів. Більш того, пише видання, багато хто з депутатів оточують себе кремезними чолов`ягами у чорних костюмах.

Одного дня кореспондент видання дві години чергував біля чорного входу Ради. За цей час він побачив 10 нардепів і чиновників різного рівня, яких супроводжували 36 тілоохоронців. Європейців таке шокує. Зокрема, депутат Європарламенту від Польщі Павел Коваль на питання, скільки в нього охоронців, здивувався: “Ну що ви, яка охорона? Ніхто у Європі не ходить з охороною – ані приватною, ані державною”.

Тон задає президент, якого охороняють найкращі офіцери Управління Держохорони – спецструктури, яка відповідає за безпеку найвищих чиновників. Тільки видима частина його охорони нараховує більше десятка людей, а в цілому їх кількість може бути більшою у кілька разів.

Якщо згадати Кабмін, то чиновники, які прийшли в політику з бізнесу (а такі в нинішньому уряді складають більшість), як правило, користуються послугами приватної охорони. Наприклад, віце-прем`єр Сергій Тігіпко більше 10 років не розлучається з тілоохоронцями, яких привіз з рідного Дніпропетровська. А Андрій Клюєв, колишній перший віце-прем`єр, а зараз секретар РНБО, окрім співробітників Держохорони довіряє своє життя чотирьом приватним бодігардам. За словами джерел, вони супроводжують Клюєва навіть у стінах Кабміну і РНБО.

Про свою безпеку турбується і лідер об`єднаної опозиції Арсеній Яценюк. Політика оберігають щонайменш три приватних охоронця, які пересуваються на двох люксових позашляховиках Range Rover. У прес-службі запевнили, що це – не примха, а “раціональні засоби безпеки життя лідера опозиції”.

Щодо депутатів, то, наприклад, на одне з засідань Ради нардепа і екс-прем`єра Анатолія Кінаха привезли на розкішному Volkswagen Phaeton, який супроводжували два позашляховика з парою бодігардів у кожному.

А авто віце-прем`єра Раіси Богатирьової, Mercedes-Benz Е-класу, супроводжувала охорона на двох Ford Mondeo.

За словами регіонала Василя Горбаля (в нього самого є водій-бодігард, який працює з ним більше десяти років), найобережнішими парламентарями можна вважати нардепа віл ПР Максима Луцького, а також лідера фракції “Реформи заради майбутнього”, екс-бютівця Ігоря Рибакова. У останнього в штаті, за даними видання, більше десятка охоронців. В їх розпорядженні два мікроавтобуси Volkswagen Transporter та приватний вертоліт.

Спроби видання з`ясувати, навіщо депутату такі засоби безпеки, залишились без відповіді: нардеп не захотів спілкуватися. За словами генерал-майора СБУ, начальника УДО за часів Кучми Сергія Кислова, охорона в депутатів – у великій мірі демонстративний атрибут статусу.

“У кожного депутат, який поважає себе, має бути дороге авто, дружина, коханка і тілоохоронець, як шафа”, – зауважив Кислов. Якою б не була охорона, приватною чи державною, вона коштує великих грошей. Зокрема, за словами Горбаля, приватні бодігарди отримують 12-20 тис. грн. на місяць.

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *