ОСТАННІ НОВИНИ

Українську мову пропонують перевести з кирилиці на латиницю

|

Щоб захистити українську мову від російської, її слід очистити від “московських” слів та перевести з кирилиці на латиницю, вважає незалежний експерт Анатолій Павленко. “Українська мова здатна сама себе захистити. Для цього необхідно реалізувати мінімум два рецепти. Перший – це ліквідація “українських” слів, нав`язаних московською владою за 70 років, оскільки більш ніж достатньо українських синонімів, які є навіть у “сталінських” словниках і повернення хоча б на рівень 20-х років XX століття. Другий – перехід на латиницю”, – сказав він, пише Gazeta.ua.

На думку фахівця, кирилиця не є такою цінністю, яку потрібно ревно охороняти. А введення латиниці для української мови змусить громадян або вивчити українську, або найняти перекладача. Прикладом цьому є слов`янські мови: польська, чеська, словацька, сербська. “Балачка про мови вже набридла. Гаслами і примусом зробити українську мову єдиною і затребуваною в Україні неможливо. Ця проблема вирішиться, коли українська мова стане необхідною в повсякденному житті. Коли громадянин України, у якого проблеми з українською мовою, зіткнеться з труднощами, бажаючи придбати в магазині хліб чи горілку, не кажучи про роботу, то він буде змушений її вивчити. Це питання без примусу можна остаточно вирішити за 15-20 років, але для цього повинна бути державна програма”, – резюмує експерт.

Нагадаємо, Верховна Рада України у вівторок 234 голосами прийняла в першому читанні законопроект про засади державної мовної політики. Документом фактично дозволяється у певних регіонах офіційне використання російської мови, як другої національної.

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *