Цьогоріч Україна скоротила імпорт російського газу на 58%

|

Від початку цього року Україна скоротила імпорт російського газу на 57,9%. За січень-травень було закуплено 10,1 млрд кубів, тоді як за аналогічний період минулого року було імпортовано 24 млрд кубів. Про це свідчать дані «Нафтогазу» про розрахунки з російським «Газпромом».

Зокрема, в травні «Нафтогаз» скоротив закупівлю газу у російського монополіста в два рази: з 3 млрд куб. м до 1,5 млрд куб. м (порівняно з травнем 2011 року).

Однак,  уже у червні темпи закупівлі Україною російського газу виросли практично до зимових, адже через морози довелось закачувати рекордні об`єми.

При нинішній динаміці, «Нафтобаз» у червні може імпортувати 2,5 млрд куб. м газу, у порівнянні з 1,6 млрд куб. м квітня та травня.

Нагадаємо, минулого тижня «Газпром» дав Україні аванс у розмірі 2 млрд дол. за транзит газу, який би забезпечив закачування газу в підземні сховища України в необхідному обсязі для проходження осінньо-зимового максимуму 2012-2013 років. Відтак, у«Нафтогазі» припускали, що за підсумками червня можна буде збільшити обсяги закачування російського газу. Як повідомлялось, ціна газу для України в II кварталі 2012 року становить близько $ 425 за 1 тис. куб. м у порівнянні з $ 416 в I кварталі поточного року (з урахуванням «харківської знижки» в $ 100 за тис. куб. м).

ТСН

Фото: PHL

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *