ОСТАННІ НОВИНИ

Протестний вибух можливий після виборів, вважає експерт

|

В Україні існує прихована соціально-політична напруга, яка може вибухнути після парламентських виборів. Таку думку у коментарі Тижню висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«У нас потенційна соціально-політична напруга, латентна. І це небезпечно тим, що ця напруга може вибухнути. Але не зараз, а пізніше. І можливо внаслідок конкретних приводів», – вважає Фесенко.

На думку експерта, «якщо не виникне якихось форс-мажорних обставин, як зараз з мовним питанням, то збільшення протестних настроїв до виборів не буде».

Фесенко зазначив, що зараз, згідно із соціологічними опитуваннями, існує зменшення протестних настроїв, а не збільшення. Це спричинено в першу чергу наближенням виборів.

«Вибори переносять на себе політичну напругу, частину соціальної напруги і, відповідно, навіть незадоволені люди відкладають свої надії на вибори. А от після виборів може бути спалах. Якщо ці надії і очікування не будуть виправдані, може бути сплеск протестних настроїв, після виборів», – вважає експерт.

«Ще один важливий чинник – практична робота по округах кандидатів-мажоритарників. Вона також знімає соціальну напругу. Тут ще підключився президент із соціальними ініціативами», – додав він.

Крім того, влітку у період відпусток зазвичай відзначається спад соціально-політичної активності. Під час проведення ЧЄ-2012 експерт не виключає бійок між футбольними вболівальниками. «А політичні процеси будуть під телевізор, масових протестів скоріше за все не буде», – заявив Фесенко.

Таким чином, за словами експерта, «сплески можуть бути або під час виборів внаслідок якихось конфліктних ситуацій, або після виборів».

За словами експерта, найбільш небезпечна ситуація для влади буде тоді, коли «поєднаються соціально-економічні і політичні чинники».

Він зауважив, що абсолютну більшість людей в першу чергу хвилюють соціально-економічні питання.

«Заради політичних або гуманітарно-політичних питань на вулицю готові вийти набагато менше людей. Фактично йдеться всього про декілька відсотків. Це вербальна готовність, а реальна – ще менша», – заявив Фесенко.

Нагадаємо, у лютому Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив результати дослідження, згідно з якими Україна досягла найвищого рівня протестних настроїв за роки Незалежності. Так, більше половини українців (55 %) були упевнені, що кількість протестів з економічних причин у 2012 році зросте.

 

Тиждень

 Фото Михайла Дашковича

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *