ОСТАННІ НОВИНИ

Литвин прогнозує продовження розгляду мовного законопроекту 5-8 червня

|

Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує продовження розгляду закону про мовну політику на наступному пленарному тижні 5-8 червня. Про це він сказав на брифінгу, передають Українські новини.

“Відповідно до закону, регламент Верховної Ради – це закон, не можна переходити до іншого питання, якщо є невирішене попереднє питання. Ми стали перед необхідністю вийти на рішення”, – сказав він.

При цьому Литвин не зміг відповісти, яким буде це рішення.

На його думку, мовне питання в Україні занадто заполітизоване, при тому, що природним є розмовляти рідною мовою.

“Я виходжу з того, що в нас історично склалася двомовність, і не треба заважати людям для задоволення культурних потреб у повсякденному житті використовувати мову, яку вони всмоктали з молоком матері”, – сказав Литвин.

Як повідомлялося, 25 травня опозиція блокувала роботу парламенту.

24 травня Рада завершила засідання, так і не проголосувавши за законопроект про мови через виниклу бійку між депутатами – опозиція прорвалася в президію, щоб перешкодити його прийняттю.

Запропонованим 26 серпня 2011 року депутатами від фракції Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком проектом закону №9073 “Про основи державної мовної політики” пропонується встановити офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких розповсюджена ця мова.

На думку опозиції, це закон на користь російської мови і несе загрозу українській.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *