ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові президента закликали ветувати Трудовий кодекс України

|

З відповідним запитом на ім’я президента України Віктора Януковича звернувся депутат Львівської міської ради від політичної партії «Фронт Змін» Ростислав Будинський.

Депутаті переконані, що Трудовий кодекс України в теперішній редакції грубо обмежує трудові права працівників. Вказаний документ відкрито лобіює інтереси роботодавців і ставить найманих працівників у вкрай важке становище.

Зокрема, проект Трудового кодексу передбачає:

  • збільшення тривалості робочого часу до 12 годин на день, а за письмової згоди працівника і більше (ч. 3 ст. 143).

  • спрощення процедури звільнення (ст. 121, 122, 104, 306);

  • позбавлення захисту найманих працівників через необов’язковість укладення колективного договору. Натомість роботодавець має право видавати обов’язкові для працівників «нормативні акти роботодавця», які приймаються ним особисто і за їх порушення не передбачено відповідальності (ст. 13);

  • ведення роботодавцем відеоспостереження за працівником на робочому місці

  • стаття 73 позбавляє жінок з дітьми до трьох років права на атестацію, тобто можливість кар’єрного росту зводиться нанівець

  • найманий працівник, який отримує другу вищу освіту або підвищує кваліфікацію не за направленням роботодавця або не за своїм фахом, позбавляється права на оплачувану відпустку для навчання (ст. 192)

Із проекту Трудового кодексу повністю вилучено розділ XVI теперішнього КЗпПУ “Гарантії діяльності професійних спілок щодо захисту трудових та соціально-економічних прав працівників”, внаслідок чого буде знищено організаційно-правовий механізм забезпечення прав профспілок, закріплених ЗУ про профспілки та іншими спеціальними нормативними актами.

Роботодавець має право притягнути до дисциплінарної відповідальності працівника без проведення службового розслідування. Питання відповідальності сторін трудових відносин за виконання їхніх зобов’язань розписані у проекті ТКУ з абсолютною перевагою на стороні роботодавця. Так, усі положення про відповідальність роботодавця за невиконання норм трудового права та завдання матеріальної і моральної шкоди працівникам вкладаються у п’ять маленьких розпливчастих статей (статті 412–416). Натомість, дисциплінарна і матеріальна відповідальність найманих працівників розписана у чотирнадцяти статтях (статті 399-411).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *