ОСТАННІ НОВИНИ

На виборах в Україні веб-камер не буде – ЦВК

|

В Україні під час проведення виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року на виборчих дільницях не буде камер відеоспостереження. Про це у коментарі УНН розповів заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера. “Що стосується відеокамер спостереження на виборчих дільницях, то я скажу, що ефективність від такого запровадження є досить низькою, вона не виправдовує тих сподівань, на які, скажімо, можуть покладати автори такої ідеї”, – переконаний А.Магера.

Зокрема, за словами заступника голови Центральної виборчої комісії, нещодавній досвід застосування камер відеоспостереження у Російській Федерації не виправдав себе. Більше того, переконаний він, це занадто дорогий спосіб для виборів.

“Слава Богу, аби вистачило тих коштів, які зараз виділили на час проведення виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року”, – сказав член ЦВК.

На уточнення кореспондента, тобто, камер відео спостереження не буде виборчих дільницях на час виборів народних депутатів, А.Магера відповів: “Ні, не буде. Тому що вони не передбачені чинним законом про вибори народних депутатів”.

Заступник голови ЦВК додав, що вони не проводили підрахунків, скільки потрібно коштів для забезпечення виборчих дільниць камерами відеоспостреження. “Ми не проводили підрахунок, але це потягне за собою мільйони державних коштів. Це означає, що десь кошти будуть відірвані від інших соціально значимих цілей, які є у державного бюджету. Ми таке не будемо пропонувати. Більше того, ніхто з членів ЦВК з такою ідеєю не виступав”, – резюмував А.Магера.

Нагадаємо, 4 березня цього року, під час виборів президента в Росії, на виборчих дільницях працювали веб-камери, зображення з яких у реальному часі транслювалося в інтернеті. Після парламентських виборів у грудні прем`єр-міністр Володимир Путін доручив обладнати веб-камерами 99% виборчих дільниць.

Згодом народний депутат з фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк зареєстрував у парламенті законопроект, який передбачає оснащення виборчих дільниць веб-камерами. Його колега по фракції Володимир Зубанов зазначив, що обладнання виборчих дільниць в Україні веб-камерами дозволить посилити прозорість виборчого процесу.

Однак нещодавно Прем’єр-міністр України Микола Азаров написав на своїй сторінці на Facebook,  що уряд встановив би веб-камери на виборчих дільницях, але це дуже великі витрати.  “Всі питання упираються в гроші. Це дуже великі витрати, і якби у нас були зайві гроші, ми б, безумовно, пішли на установку цих веб-камер”, – сказав М.Азаров.

Він підкреслив, що чинний закон про вибори у Верховну Раду дає великі можливості громадськості, політичним партіям контролювати хід проведення виборів.

“Треба тільки займатися цим. Я думаю, при тому інтересі, який зараз існує до цих виборів, питання контролю буде забезпечене – приїде велика кількість іноземних спостерігачів. Російський досвід використання цих веб-камер засвідчив, що це не виключило звинувачень на адресу російської влади, і не є панацеєю”, – переконаний прем’єр.

Фото:  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *