ОСТАННІ НОВИНИ

Опозиційні сили Львівщини об’єднались проти мовного законопроекту

|

Голови опозиційних політичних сил Львівщини підписали заяву

«Щодо неприпустимості прийняття проекту закону «Про  засади державної мовної політики» № 9073», яку надіслали у Верховну Раду України. Під документом підписалися керівники Львівських обласних організацій ВО «Свобода», «Фронту Змін», ВО «Батьківщина», «Реформи і Порядок», Народний Рух України, «За Україну», «Народна Самооборона».  

Подаємо текст заяви:

«Самобутність кожного народу твориться славними ділами та подвигами його представників у царині культури, духовності, способом виробництва, суспільною самоорганізацією та пам’яттю про покоління попередників. Ця самобутність твориться і плекається рідною мовою. Тому мова є однією з найважливіших основ народу і його державності. Звуження галузей вживання мови, заборона мови чи створення несприятливих умов для існування та розвитку мови призводить не лише до її ослаблення і завмирання, але й до занепаду самобутності народу та загрози цілісності його держави.

Тому ініціативи Партії регіонів та їх сателітів у Верховній Раді щодо мовних питань вважаємо такими, що підважують ст.10 Конституції України, розпалюють ворожнечу на мовному ґрунті та не сприяють громадянському миру в Україні.

Регіонали викривляють європейський досвід і Європейську Хартію регіональних та міноритарних мов. У Хартії спеціально наголошується, що «захист і підтримка регіональних або міноритарних мов не повинні здійснюватися на шкоду офіційним мовам і необхідності вивчати їх», тоді як законопроекти, що вносять до Верховної Ради члени Партії регіонів, ще більше витискають українську мову з усіх сфер громадського життя. На це звернула увагу регіоналів, які постійно посилаються на європейський досвід у мовному питанні, Венеціанська комісія (грудень 2012 р.).

Законопроект від влади зазіхає на українську мову тоді, коли у Росії закривають об’єднання українців, а  Федеральний закон «Про державну мову Російської Федерації» проголошує, що державна російська мова без жодного винятку «подлежит обязательному использованию».

Наша непохитна позиція у мовному питанні є такою: єдиною державною мовою в Україні є українська; звуження сфери функціонування української мови є антиконституційним. Введення так званої «регіональної» мови є нічим іншим як спробою ввести другу державну мову в Україні всупереч Конституції. Не маємо жодного сумніву, що у такий спосіб чинна влада має намір запровадити в Україні російську як фактично єдину державну мову на догоду творцям «Русского міра».

Питання функціонування мов етнічних меншин в Україні не можуть вирішуватися у популістський, спекулятивний та антиконституційний спосіб, а тим більше у передвиборчий період.

Ініціативи нинішньої влади за своєю суттю є антидержавними і стають в один ряд з іншими антиукраїнськими ініціативами гуманітарного, геополітичного, соціально-економічного спрямування.

Черговий шабаш на мовному ґрунті пропрезидентської більшості у Верховній Раді дає дуже чітку характеристику поки ще чинної влади. Президент та його більшість в парламенті не здатні вирішувати гуманітарних, соціально-економічних, зовнішньополітичних, безпекових та інших питань, актуальних сьогодні для України.

Заради збереження своєї влади вони готові піти на розкол країни, на розпалювання ворожнечі та порушення громадянського спокою.

Чи потрібна така влада Україні? Відповідь очевидна. Ні!»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *