ОСТАННІ НОВИНИ

Українські автовиробники зупинять виробництво і масово звільнятимуть працівників?

|

Українські автовиробники погрозили зупинкою виробництва і масовими звільненнями працівників своїх підприємств. Вони можуть піти на цей крок, якщо держава не надасть галузі істотної підтримки у вигляді бюджетного фінансування і введення мит на ввезення автомобілів. Машинобудівне лобі в парламенті готове підтримати галузь. Але опоненти нагадують, що це загрожує Україні ускладненням стосунків в рамках СОТ. Про це пише “Комерсант-Україна”.

Сьогодні в автомобільній галузі склалася критична ситуація, заявив голова асоціації “Укравтопром” Михайло Резнік. За його даними, за чотири місяці цього року випуск легкових автомобілів скоротився на 16,9%, до 24,07 тис., порівняно з аналогічним показником минулого року.

“Наша країна відкрила ринок, вступивши до СОТ, і тепер підтримує виробників інших країн. В результаті за останні декілька років частка вітчизняних автомобілів на українському ринку скоротилася з 50-60% до 23%. А кількість співробітників – на 18 тис.”, – говорить голова наглядової ради “Єврокару” Олег Боярін.

“Якщо держава не вживатиме необхідних заходів, то українські підприємства вимушені будуть піти з ринку”, – додав він.

Президент корпорації “Богдан” Олег Свинарчук вважає, що державі необхідно підтримувати автопром з держбюджету або підняти мита на імпортні автомобілі. “Ці заходи хоч би трохи стабілізують ситуацію в галузі. На сьогоднішній день в українські автомобільні заводи вкладено 1 млрд євро, що дозволяє виробляти 500 тис. автомобілів в рік. Але через зростання частки імпортної продукції наші заводи понизили завантаження до 20%”, – говорить він. За словами Свинарчука, корпорації також довелося зупинити спільний проект з MAN з виробництва туристичних автобусів під держзамовлення, оскільки у держави не знайшлося фінансування.

Відзначимо, за даними Держстату виробництво легкових автомобілів в Україні в січні-квітні 2012 р. зменшилося на 16,7% – до 24,1 тис. шт.

РБК-Україна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *