ОСТАННІ НОВИНИ

Влада повинна контролювати незаконні розробки піску на Львівщині - депутат облради

|

Депутат Львівської обласної ради від політичної партії “Фронт Змін” Ганна Костюк звернулася із повторним зверненням до голови ЛОДА Михайла Костюка щодо надання інформації про наявність масових поховань, розташованих за територіями населених пунктів Львівської області, та наявність незаконних розробок будівельного піску, глини, торфу, і вживання відповідних заходів. Про це повідомляє прес-служба партії.

“3 березня я отримала відповідь ЛОДА на своє звернення щодо виявлення місць масових поховань померлих внаслідок епідемії холери ХХ століття та незаконних розробок будівельного піску на території Львівської області, – розповіла депутат Ганна Костюк. – Відповідь, яку я отримала є, як завжди, досить поверхневою та вкотре демонструє, що виконавча влада абсолютно не володіє ситуацією в області. Бо питання, яке мною було порушене, становить не лише загрозу, яку може нести пошкодження кладовищ, а в першу чергу загальне відношення суспільства до людей, які пішли із життя. Тому, все ж таки було б доцільним ЛОДА знайти можливість більш ґрунтовно вивчити питання наявності на території області будь-яких масових поховань, які знаходяться за межами офіційно-діючих кладовищ, їх інвентаризації, упорядкування, приведення їх до санітарних норм та законодавчих актів, що регламентують порядок утримання кладовищ та інших місць поховань”.

Повертаючись до листа-відповіді Львівської ОДА, Ганна Костюк окремо наголосила на проблемі самовільної розробки корисних копалин місцевого значення, а саме будівельного піску та торфу. “Великою загрозою є нелегальна промислова розробка кар`єрів із застосуванням важкої землерийної техніки, без отримання необхідних дозвільних документів та ліцензій. Є чимало випадків, коли безоплатно, з грубим порушенням експлуатуються родовища корисних копалин місцевого значення, важким автотранспортом знищуються автошляхи та інші об’єкти дорожньої  інфраструктури, які і так у дуже поганому стані. Окрім цього, такі розробки копалин не приносять жодної користі місцевим громадам та розвитку їх бюджетів. Незаконна діяльність таких кар’єрів призводить до того, що після закінчення видобутку копалин на цих територіях залишається “місячний пейзаж”, бо здійснювати рекультивацію таких земель нікому”, – йдеться у зверненні.

Вирішення проблеми незаконних розробок піску, в першу чергу, залежить від контролю не стільки за тим, хто його видобуває, як за тим, хто є його споживачем – виробниками бетонних та залізобетонних виробів, дорожніх та будівельних сумішей. І тут, на превеликий жаль, основними споживачами є підприємства малого та середнього бізнесу, котрі в силу своїх фінансових можливостей не можуть мати власних кар’єрів. Проте попит породжує пропозицію нечистих на руку “ділків”, яким байдуже подальша доля використання знищених територій, залишених без доріг сіл, майбутнє пенсійне забезпечення тих людей, які проживають у них.

Отож, депутат Ганна Костюк звернулася із повторним зверненням до голови ЛОДА Михайла Костюка щодо надання ґрунтовнішої і більш повної інформації про наявність масових поховань, розташованих за територіями населених пунктів Львівської області, та наявність незаконних розробок будівельного піску, глини, торфу, і вживання відповідних заходів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *