ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівської облради відкриють музей-криївку на Самбірщині

|

Депутатів Львівської обласної ради запросили взяти участь у відкритті музею-криївки, яке відбудеться 20 травня у селі Сприня, Самбірського району.

Про це повідомив депутат Львівської обласної ради Ярослав Дубневич під час сесії облради сьогодні, 15 травня. За його словами, відкриття криївки на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» імені президента Кирила Осьмака, в с. Сприня Самбірського району Львівської області приурочене до Свята героїв, яке традиційно відзначається в третю неділю травня кожного року.

«Сьогодні я маю честь запросити Вас на відкриття музею-криївки в  селі Сприня Самбірського району Львівської області, яке відбудеться 20 травня. Завдяки праці багатьох людей – істориків, краєзнавців, інженерів, і просто небайдужих, нам вдалось відтворити одну з цих унікальних будівель часів визвольної боротьби. Ми не випадково обрали саме Сприню для розміщення криївки Думаю, немає потреби переповідати про події липня 1944 року, що відбулись в цій місцевості, коли була створена Українська Головна Визвольна Рада – представницький орган воюючої України», – наголосив Ярослав Дубневич.

Депутат також відзначив, що спорудження музею криївки відбулось завдяки спільній праці експертів-істориків, місцевої громади, Самбірської районної ради, Самбірської РДА,  меценатів. В перспективі планується подальший розвиток музейного комплексу в Сприні, створення постійної експозиції, присвяченої історичним подіям, пов’язаним з УПА та УГВР.

«Маю велику честь від імені оргкомітету, який займався відновленням цієї криївки, запросити вас відвідати урочисте, яке відбудеться в селі Сприня, поряд з пам’ятним знаком УГВР, 20 травня, о 14 годині. Прошу усіх небайдужих також долучитися до наповнення музейного фонду власними експонатами часів національно-визвольних змагань», – сказав депутат.

Довідка

11-15 липня 1944 р. у лісничівці, яка була розташована на околиці с. Сприня, що в Самбірському районі на Львівщині, зібралися представники різних патріотичних політичних сил з усіх регіонів України і проголосили створення тимчасового представництва українського народу – Українську Головну Визвольну Раду, яка виконувала функції українського парламенту. В складних умовах боротьби проти більшовицького терору Українська Головна Визвольна Рада як підпільний уряд України керувала національно-визвольним рухом до початку 50-х років. Сьогодні на місці колишньої лісничівки знаходиться спортивно-оздоровчий табір „Прикарпаття” імені Кирила Осьмака, де протягом літнього періоду оздоровлюються діти Самбірщини та з інших регіонів України.

Самбірською районною радою та державною адміністрацією, Президією середовища УГВР, Всеукраїнським братством  ОУН- УПА та іншими громадськими організаціями, започатковано спорудження пам’ятного знаку учасникам Великого Збору. Пам’ятник являє собою вертикальну гранітну стелу, що завершується військовим хрестом, на якому в центрі закріплений бронзовий Тризуб – символ України. У композиційній групі зображені державні діячі України епохи 2-ї світової війни: Кирило Осьмак, Роман Шухевич, Ростислав Волошин, о. д-р Іван Гриньох, Дарія Ребет.

У 2009 році завдяки сприянню місцевим спонсорам, допомоги діаспори та бюджетним внескам реалізовано першу чергу робіт по встановленню пам’ятного  знаку УГВР. А у 2011 році за сприяння депутата Львівської обласної ради Ярослава Дубневича вдалося завершити усі роботи над пам’ятником та здійснити його відкриття.

Минулого року під час святкування 67-ї річниці створення УГВР Ярослав Дубневич виступив ініціатором спорудження на території табору краєзнавчого музею-криївки, де б було відтворено експозицію національно-визвольних змагань українського народу у період другої світової війни.. Задум було підтримано оргкомітетом з підготовки святкувань 68-ї річниці створення УГВР. На сьогодні саме за сприяння Ярослава Дубневича проведено інженерно-будівельні роботи і 20 травня з нагоди відзначення Свята Героїв заплановано відкрити цей музейний комплекс.

Прес-служба депутата Львівської обласної ради Ярослава Дубневича

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *