ОСТАННІ НОВИНИ

65% львів’ян помирає від інфарктів та інсультів

|

Більшість летальних випадків серед львів’ян є наслідком серцево-судинних захворювань. 65% усіх смертей від серцево-судинних захворювань припадає на артеріальну гіпертензію, а точніше на її ускладнення – це інфаркти та інсульти. Про це сьогодні під час прес-конференції розповів начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

За його словами, артеріальна гіпертензія (АГ) на сьогодні є основною причиною розвитку важких серцево-судинних захворювань. Якщо АГ не виявляти та не лікувати, то наслідки для людини можуть бути фатальні.

З метою раннього виявлення артеріальної гіпертензії у Львові вже вшосте проводять профілактичну акцію з вимірювання артеріального тиску. Цього року львів’ян закликають подбати про своє здоров’я та прийти у найближчу поліклініку та поміряти тиск. Пацієнти з підвищеним артеріальним тиском отримають консультації фахівців, необхідні додаткові обстеження, освітні матеріали по АГ. Профілактика та раннє виявлення АГ допоможе людині врятувати життя.

В. Зуб додає, що за роки проведення такої акції у місті зменшилась кількість інфарктів та інсультів, а відповідно – і смертей. Зокрема, за п’ять років провели обстеження понад 600 тис. осіб, з них вперше виявлено АГ у понад 23 тис. осіб.

«Причини виникнення гіпертонічної хвороби до кінця не з’ясовані. Серед факторів, що спричиняють її розвиток, виділяють: емоційний стрес, спадкові особливості, неправильне харчування, шкідливі звички, зайва вага та багато іншого. Оптимальним вважається тиск 12080 міліметрів ртутного стовпчика, нормальним та високо нормальним – від 13085 до 13989. Про гіпертонію можна говорити тоді, коли тиск вищий, ніж 14090 (гіпертонія І ступеня). Тиск 160100 вказує на гіпертонію ІІ степеня, а понад 180110 – ІІІ ступеня», – розповіла головний позаштатний спеціаліст з кардіології управління охорони здоров’я Валентина Коваль.

За статистикою, від підвищеного тиску страждає третина українців, але насправді таких людей набагато більше .У віці 60 років і більше кожен другий-третій українець має підвищений тиск. Гіпертонічну хворобу тепер діагностують навіть у вісімнадцятирічних. Проте найбільше летальних випадків від серцево-судинних захворювань зафіксовано серед осіб працездатного віку. Лише у Львові щороку помирають від інфаркту міокарда близько 170 осіб, а від інсульту – 400.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *