ОСТАННІ НОВИНИ

Найменше вірять у виконання соціальних ініціатив Президента на Заході та Донбасі

|

Найменше вірять у виконання соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича на Заході та Донбасі. Значно більше вірять на Півдні, в Центрі та на Півночі України. Про це свідчать результати соціологічного дослідження на тему «Соціальні ініціативи Президента: за і проти», проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».

75% опитаних вважають, що соціальні ініціативи Президента Віктора Януковича це скоріше передвиборчий популізм і лише 14% – скоріше турбота про людей. Відносно більше людей, які вважають соціальні ініціативи турботою про людей, проживає на Півдні країни.

Половина прихильників Партії регіонів вважають ініціативи турботою про людей, водночас третина – передвиборчим популізмом. Прихильники решти політичних сил в переважній більшості вважають ініціативи передвиборчим популізмом, навіть прихильники КПУ, яким найбільше вони сподобалися.

Цікаво, що опитані, які вважають, що соціальні ініціативи Президента – це скоріше турбота про людей, втричі більше вірять в їх успішну реалізацію.

90% опитаних, які вважають, що необхідних коштів в державі на реалізацію соціальних ініціатив не має і 60%, які вважають, що кошти є, вважають їх передвиборчим популізмом.

Щодо підтримки окремих соціальних ініціатив Президента, то відповідно до результатів дослідження, абсолютна більшість (від 84 до 94%) опитаних їх підтримують. Так, стимулювання державою створення нових робочих місць для молоді та осіб перед-пенсійного віку підтримують 94% опитаних, у т.ч. повністю підтримують 74% і швидше підтримують – 20%.

Стабілізацію цін на ліки першої необхідності для літніх людей підтримують 93% опитаних, у т.ч. повністю підтримують 69% і швидше підтримують – 24%.

Збільшення вдвічі одноразової допомоги до Дня перемоги інвалідам війни підтримують 93% опитаних, у т.ч. повністю підтримують 66% і швидше підтримують – 27%.

Підвищення пенсій майже 9 мільйонам пенсіонерів мінімум на 100 гривень підтримують 92% опитаних, у т.ч. повністю підтримують 64% і швидше підтримують – 28%.

Виплату компенсацій за знеціненими вкладами Ощадбанку колишнього СРСР у розмірі 1000 гривень для понад 5 млн. громадян, які не отримали їх у 2008–2009 роках, підтримують 89% опитаних, у т.ч. повністю підтримують 62% і швидше підтримують – 27%.

Запровадження податку на багатство, зокрема, оподаткування квартир понад 200 кв.м., будинків понад 400 кв.м., машин з об’ємом двигуна понад 3,4 куб.м., інше, підтримують 89% опитаних, у т.ч. повністю підтримують 65% і швидше підтримують – 24%.

Запровадження для окремих категорій громадян іпотечних кредитів під 2-3% підтримують 84% опитаних, у т.ч. повністю підтримують 58% і швидше підтримують – 26%.

Віра у виконання соціальних ініціатив Президента у 2–3 рази поступається рівню їх підтримки.

Так, найбільше опитані вірять у виконання ініціативи щодо збільшення вдвічі одноразової допомоги до Дня перемоги інвалідам війни (вірять – 52%, не вірять – 36%), а також підвищення пенсій мінімум на 100 гривень (вірять – 47%, не вірять – 42%) та виплати компенсацій за знеціненими вкладами Ощадбанку колишнього СРСР у розмірі 1000 гривень (вірять – 41%, не вірять – 47%).

Найменше вірять у виконання ініціатив зі стабілізації цін на ліки (вірять – 32%, не вірять – 56%), створення нових робочих місць (вірять – 27%, не вірять – 59%), запровадження дешевих іпотечних кредитів (вірять – 27%, не вірять – 55%) та податку на багатство (вірять – 28%, не вірять – 60%).

Довідка: збір інформації проводився методом face to face особистого інтерв`ю в 24-х областях України і АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2000 осіб. Помилка репрезентативності дослідження становить не більше 2,2%

Терміни проведення дослідження: 15 – 26 березня 2012 р.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *