ОСТАННІ НОВИНИ

У «Тюрмі на Лонцького» пом’януть фронтовиків

|

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» приєднався до ініціативи відзначення Дня пам’яті та єднання 8 травня і о 17:20 на подвір’ї  тюрми до меморіального хреста львів’яни покладуть квіти в пам’ять про загиблих і тих, хто вижив у Другій світовій, українців — вояків Червоної армії, Української повстанської армії та дивізії «Галичина». Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

Саме 8 травня в європейських країнах віддають пошану загиблим у Другій світовій війні воякам.

Ідея відзначення цього дня зумовлена тим, що під час війни українці захищали свої домівки як у складі Червоної армії, так і в дивізії  «Галичина» та Українській повстанській армії, тож актуальнішим, ніж святкування в чергову річницю світової перемоги над нацизмом, є  єднання у скорботі за загиблими.

Ті, хто воював, потребують нашої уваги та пам’яті. Організатори відзначення вирішили поєднати ці цінності та провести в містах сходу, заходу та центру України панахиди за померлими воїнами Другої світової. Відповідні заходи відбудуться в Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську за ініціативи Спілки української молоді в Україні (СУМ в Україні), а також у Львові з ініціативи Комісії УГКЦ «Справедливість і мир».

Директор музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий так коментує цей день: «Мені видається раціональним відзначати саме 8 травня. Адже 9 травня пов’язане з радянською пропагандою, коли говорять більше про героїзм Червоної армії, аніж про трагізм війни. Святкують перемогу тільки живих і забувають про полеглих, отже про те,  що ціною людського життя отримано перемогу над нацизмом. Тому дуже правильно, що виникла така громадська ініціатива відзначати 8 травня, як це роблять у всій Європі. Сподіваюсь, наступного року приєднаються міста півдня і півночі України, тож вона набуде всеукраїнського масштабу».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *