ОСТАННІ НОВИНИ

У «Тюрмі на Лонцького» експонують виставку „Прага в об’єктиві таємної поліції”

|

10 травня o 16.00 у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів „Тюрма на Лонцького” на вул. С.Бандери, 1 у Львові ( вхід з вул. К. Брюллова) відбудеться урочисте відкриття виставки „Прага в об’єктиві таємної поліції. Про це повідомляють організатори заходу.

Виставка „Прага в об’єктиві таємної поліції” підготовлена до показу Чеським центром у Києві та Генеральним консульством Чеської Республіки у Львові. У відкритті виставки візьме участь перший директор Інституту досліджень тоталітарних режимів Чеської Республіки Павел Жачек.

Основу виставки „Прага в об’єктиві таємної поліції” склали світлини, створені під час таємного стеження за об’єктами оперативних розробок Управління зовнішнього спостереження політичної поліції колишньої Чехословацької республіки.

До компетенції співробітників управління зовнішнього спостереження належало на тільки ведення спостереження, а й зйомка та обробка фотографічної документації окремих операцій. З часом ці світлини стали винятковим документальним матеріалом історії, що найбільш достовірно відобразив дійсність Чехословаччини 1970-80-их років, населення котрої постійно перебувало під прицілом нагляду політичної поліції.

Фотографи Держбезпеки у карбуванні буднів часів застою у всій їх огидності не мали собі рівних. Ховаючи фотокамери під пальто, у валізці або сумці, вони натискали  на спуск у момент, коли об`єкт (так «естебешники» називали людей, за якими вели спостереження) опинявся перед прихованою камерою. Відтак у кадр потрапляли на тільки піднаглядні, а й величезна кількість подробиць щоденного трибу життя тогочасної Праги.

Тепер ці архівні світлини розвінчують облудність тоталітарної ідеології держави, яка не шанувала засадничих свобод та прав людини. Виставка „Прага в об’єктиві таємної поліції” є не тільки свідченням співпраці культурологічних інституцій Чехії та України, а й потужним імпульсом оздоровлення посттоталітарного суспільства та прагнення встановити світові стандарти демократії.

Триватиме виставка „Прага в об’єктиві таємної поліції” у Національному музеї-меморіалі „Тюрма на Лонцького” до 31 травня 2012 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *